Diriliş Ertuğrul'un başarısı rakiplerini gölgede bıraktı! Muhteşem Yüzyıl ve Gönül Dağı...

NG Araştırma Şirketi'nin hazırladığı Türk Dizileri araştırmasını köşesine taşıyan AKŞAM yazarı Bedir Acar, seyircinin en çok özlediği diziyi ve izlemeyi en çok istediği türü yazdı.

AKŞAM yazarı Bedir Acar, NG Araştırma Şirketi'nin geçtiğimiz hafta yayınladığı 'Türk Dizileri' konulu araştırmasını köşesine taşıdı. 1831 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırma sonuçlarında seyircinin en çok izlemek istediği tür olarak bilim-kurgu, birinci sırada yer aldı.

Acar konuya yazısında şu ifadelerle yer verdi:

'1831 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre seyircinin en çok izlemek istediği türler sıralamasında 'bilim-kurgu' yüzde 21'lik oranla ilk sırada yer almış. Onu yüzde 20 ile komedi, yüzde 14 ile aile dizisi izlemiş.

Bu cevaplardan da anlaşılacağı üzere, ağır dram dizileri ve birbirinin kopyası gibi duran tarih dizileri biraz gözden düşmüşe benziyor.

Şahsen, konusunu tarihten alan dizileri önemsiyorum, ancak, bu tür dizilerin 'tutması' üzerine yapımcıların kolaya kaçıp (ele alınan) farklı konular ve dönemler dahi olsa benzer senaryo mantığıyla hareket ettiklerini ve böylece bindikleri dalı kesmeye başladıklarını düşünüyorum.'

'Ancak hala şansları var; orijinal oldukları müddetçe...

EN ÇOK ÖZLENEN DİZİ DİRİLİŞ ERTUĞRUL

Araştırmaya göre seyircinin en çok özlediği Türk dizisi yüzde 11'lik payla Diriliş Ertuğrul olmuş. Muhteşem Yüzyıl da özlenen diziler arasında. Malum her ikisi de son dönem televizyonculuk tarihimizde 'ilkleri' temsil edenler arasında. Yapımcılar buradan gerekli mesajı almış olmalı.

Peki şu sıralar en beğenilen dizi hangisi? Her 10 kişiden 1'inin beğenisini kazanan 'Gönül Dağı'...

'Yargı' ikinci sırada. 'Yasak Elma', 'Camdaki Kız' ve 'Arka Sokaklar' da birbirine çok yakın oranlarla 'Gönül Dağı' ve Yargı'nın arkasından geliyor.'

'Katılımcılara Türk dizilerini kaliteli bulup bulmadıkları da sorulmuş.

Her 10 Kişiden 5'i ülkemizdeki dizileri kaliteli bulurken, 3'ü ise ortalama kalitede olduğunu belirtmiş. Kalan 2 kişi, dizilerin kalitesiz olduğunu düşünüyor.

Ya peki yabancı dizi izleyenlerin oranı ne? Yüzde 54'lük bir oranla yabancı dizi izleyenler, izlemeyenlerin oranını geçmiş durumda.

Hep konuşulan bir konudur; diziler bizi ne kadar etkiliyor?

Her 2 kişiden 1'i dizilerin kendilerini psikolojik olarak etkilediğini düşünüyor. Yüzde 44'lük bir oran kısmen etkilediğini düşünürken, etkilemediğini düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 5.'