Avrupa galalarımızı terör örgütleri engelledi

‘Atatürk 1881-1919' filminin yapımcısı Saner Ayar, Paris, Berlin, Amsterdam ve Brüksel galalarını terör örgütlerinin sinema salonlarına baskısı nedeniyle yapamadıklarını söyledi.

AKŞAM

RECEP ASLAN

Oyuncu Aras Bu lut İynemli'nin başrolünde yer aldığı 'Atatürk 1881-1919' filminin ikincisinin lansmanı önceki gün Kanyon Sinemaları'nda gerçekleşti. Etkinliğe Aras Bulut İynemli, yönetmen Mehmet Ada Öztekin ve yapımcılar Saner Ayar ile Hakan Karamahmutoğlu katıldı. Projenin yapımcısı Saner Ayar, serinin ilk filminin galasının birçok Avrupa ülkesinde terör örgütleri tarafından engellediğini söyledi. Ayar, "Avrupa'da Paris, Berlin, Amsterdam ve Brüksel'de gala yapmak üzere bütün salonları kiraladık, ödemelerini yaptık. Terör örgütlerinin baskısıyla bütün salonlar ödemeleri geri gönderdiler. Avrupa'nın en büyük PR ajansıyla anlaştık, paralarını ödedik. Ancak parayı iade ederek bu işleri yapamayacaklarını ifade ettiler. Yine söylüyorum. Atatürk ve Türklerle dünyanın savaşı bitmemiş arkadaşlar!" diye konuştu.

700 KİŞİDEN DAYAK YEDİM

Ayar, filmin gösteriminin Los Angelas'ta lobi faaliyetleri ve saldırganlığa varan eylemlerle de engellenmeye çalışıldığını ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın katkılarıyla filmin dünya prömiyerini Hollywood'da yaptıklarını belirten Ayar, orada yaşadıklarını şöyle anlattı: "Los Angeles prömiyerinden iki hafta önce 600-700 kişilik grup tarafından linç edilmeye kalkındık. Filmin önüne geçmesin diye bunu çok fazla ortaya çıkarmadık. FBI tarafından bunun soruşturması hâlâ devam ediyor. Sırtıma, boynuma ve enseme sopalarla vurdular. Küfredip, taş attılar." Ayar, devam filmini şehitlerimize armağan ettiğiklerini sözlerine ekledi.

LAYIK OLMAYA ÇALIŞTIM

Yapımda Atatürk'ü oynayan Aras Bulut İynemli, eleştirilere açık olduğunu ve rolüne layık olmaya çalıştığını söyledi. Oyuncu, "Bu süreç benim için biraz korkutucuydu. Korkmamak ve altında ezilmemek mümkün değildi. Ama bu korkuya yenik düşmek bize yakışmazdı. Atamızın dediği gibi 'Vata- nını en iyi seven görevini en iyi yapandır' sözünden yola çıkarak yapmaya çalıştım" dedi.