Zeynep Koltuk: Rekabeti seviyorum

20 yıl amatör, 12 yıl ise profesyonel oyunculuk yapan Zeynep Koltuk, bu sektörde emin adımlarla ilerlemek istiyor. “Oyunculuk bir eğitim ve azim işi. Emek çok emek gerektiriyor” diyen Zeynep Koltuk ile AKŞAM Life okurları için keyfili bir röportaj gerçekleştirdik.

Okuyucularımız için bize biraz kendinizden bahseder misiniz? 

2004 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Biliminden mezun oldum. Daha sonra Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümüne girip ve 2013’te bölüm birincisi olarak okulu bitirdim. dlı adlı programın sunuculuğunu üstlendim. Aynı zamanda tiyatro oyunlarında başrol oynadım. Şu ara ise hayli keyif aldığım oyunculuk eğitimleri veriyorum. Ve bir yandan da yakın zamanda çıkacak şiir kitabımı tamamlıyorum.

Oyunculuğun tüm alanlarında profesyonel bir misyon üstlenmişsiniz. Nasıl yetişiyorsunuz bunca işe?

İnsan eğer sevdiği işi yaparsa bir gün bile çalışmamış sayılırmış. Oyunculuk zor meşakkatli, öğrenmesi hiç bitmeyen bir meslek ama bunca zorluğuna rağmen bir hazzı var ki onu tadan bir daha bırakamaz. Hani iki elim kanda olsa deyimi var ya, aynen öyle her durumda her koşulda o enerjiyi bulur çıkarırım.

Bir yandan da şiir kitabı yazdığınızı söylediniz, nereden çıktı? Özel bir anlamı var mı?

Küçük yaşlardan beri ilgim vardı şiire. Hep yazardım, karalardım bir şeyler. Ama sonra Özgecan Aslan’ın dramını yaşadı tüm ülke... O zaman bir amaç edindim kendime! Kendi yaşadığım da dahil olmak üzere tüm dünyada yaşanmış erkek baskısı, şiddeti ve tecavüzlerini irdeleyen bir şeyler yapmalıydım. Yazdığım kitap  ruhu ve bedeni tecavüze uğramış tüm kadınlara ithaf edilmiştir.

Çoğunlukla polisiye ve aksiyon içerikli dizilerde yer aldınız. Özel bir nedeni var mı?

Evet. Sebebi combat (savaş) biliyor olmam. Türkiye’de çok az oyuncu hele ki kadın oyuncu combat biliyor. Bu yüzden bulmuşken böyle oyuncuyu sonuna kadar o aksiyon sahnelerinde kullanmak, taklalar, perendeler attırmak kaçınılmaz oluyor.  Benim de bu durum hoşuma gidiyor tabii (gülüyor). Yerinde duramayan bir kız çocuğu var çünkü.

Peki oyuncu olmak kolay mı ya da sizce kolay mı olmalı?

Oyuncu olmak hem zor hem de çok kolay. Kader, şans gibi içine doğduğunuz aile ve coğrafya gibi elinizde olmayan etkenler de giriyor bazen içine çünkü. Çok zor olmamalı oysa. Sanat, elinizi uzattığınızda tutabilecek ulaşılabilirlikte olmalı ki gençler de sanata daha çok yönlenebilsin.

Ufukta yeni bir proje var mı?

Şu an için bir şiir kitabı projem var bir an önce onu tamamlamak istiyorum. Onun dışında ekranı ben de özledim. Gelen teklifleri değerlendiriyorum. Ama bir buçuk yıl bekledikten sonra öyle alelade bir şey de olsun istemediğimden biraz ince eleyip sık dokuyorum. 

Son zamanlarda yükselen dizi ve oyuncular hakkında ne diyeceksiniz?  

Pek çok genç yeni yüzler var. Bazıları öğrencim. Çok gururlanıyorum onlarla. Güzel projeler var. Olacak da... Bu Türkiye’deki sektörü ileri taşıyacaktır bence. Rekabet de artıyor ister istemez; insanı yapabildiğinden daha iyisini yapmaya zorluyor. Ben seviyorum o rekabeti (gülüyor).