Sofraların vazgeçilmez besinlerinden birisi olan yumurta market, pazar ya da kahvaltıcı gibi birçok yerden temin edilebiliyor. Yumurta alırken en dikkat edilmesi gereken kısımlarından bir tanesi ise üzerlerinde yer alan barkod numaraları. Bu numaralar yumurtanın nasıl bir ortamda üretildiğini ve ne kadar organik olduğunu ifade ediyor.
Yumurtalar üretim şekillerine göre numaralandırılıyor. "0-1-2-3" kodlarından oluşan bu kodlar yumurtanın organik olup olmadığını gösterir. Son yıllarda artan GDO'lu ürünler nedeniyle organik beslenmeye özen gösteren kişiler yumurta alırken üzerinde yer alan kodları inceliyor.
Yumurta yetiştiriciliği 4 grup altında toplanırken, yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne belirlenen rakamlarla kodlanıyor. "0" kodu organik yetiştiricilik, "1" kodu free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik, "2" kodu kümeste kafessiz yetiştiricilik, "3" kodu da kafesli yetiştiricilik için veriliyor.
Yumurtanın kabuğunda, ülke kodu, il trafik kodu, kümes numarası ve bu numaraların da dahil olduğu üretici firmaya verilen işletme numarası yer alıyor. Örneğin Ankara'da organik yumurta yetiştiriciliği yapan bir işletme için "0TR060000060000-01" şeklinde damga basılıyor. Kabuk üzerinde ayrıca zorunlu olmayan yumurtlama tarihi de yer alabiliyor.
0: Organik yumurta
Eğer satın aldığınız yumurtanın üzerinde TR önünde 0 kodunu görüyorsanız iyi bir tercih yapmışsınız demektir çünkü bu numara, tavuğun yetiştirilirken kimyasal içerikli hiçbir ürün kullanılmadığı ve tamamen doğal ortamlarda bulunduğu anlamına gelir. Yani yumurtanız organik bir üründür ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ama elbette, gösterilen bu özenin sonucu olarak da fiyatı, diğer yumurtalardan daha fazladır.
1: Gezen tavuk yumurtası
0 kodlu yumurtalara nispeten biraz daha sağlıksız ama yine de tercih edilebilir olan 1 numaralı kodlu yumurtalar, gezen tavukların yumurtasıdır. Tavuklar istediği gibi serbest dolaşma özgürlüğüne sahiptir fakat tavuklar yetiştirilirken hormon veya kimyasal herhangi bir ürün kullanılmadığının kesinliği yoktur. Günümüz ekonomisinde biraz daha sağlıklı besleneyim ama o kadar da pahalı olmasın derseniz 1 numaralı kodu olan yumurtaları tüketebilirsiniz.
2: Kümes tavuğu yumurtası
2 numaralı koda sahip yumurtalar, kümeste yaşayan tavuklara aittir. Serbest dolaşan tavuklara oranla biraz daha kısıtlı yaşam alanı olsa da yine de belirli düzeyde hareket edebilirler. Tavukların beslenmesinde ve yetiştirilmesinde ise yüksek ihtimal hormon ve kimyasal ürünler gibi sağlığa zararlı maddeler kullanılmıştır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ve hasta insanların kullanmamasına dikkat edilmelidir.
3: Kafes tavuğu yumurtası
3 numaralı koda sahip yumurtalar ise imkanlar el verdiği müddetçe kesinlikle uzak durulmalıdır. Tavuklar, endüstriyel üretim adına oldukça kötü şartlarda, neredeyse hiç hareket edemeyeceği kadar kısıtlı alanlarda ve hızlı yumurta vermesi adına hormonlu ve kimyasal yemler verilerek yetiştirilir.