'Tık savaşları asla bitmez'

‘Bi Kalp’ şarkısıyla listelerde adından bahsettiren Dila, Youtube’da artık sanatçıların sahte tık yapamadıklarını anlattı. Popçu, “Başarıyı hâlâ Youtube üzerinden ölçümleyen organizatörler var. Bu algı varken tık savaşları bitmez” dedi.

Recep ASLAN 

Şarkının bu kadar tutabileceğini tahmin etmiş miydiniz? 

Bu şarkının seçilmesinin ilginç bir anısı var. Hazırladığım onlarca beste arasından prodüktörüm Bülent Seyhan ile birlikte bir türlü karar veremiyorduk. Ben o gece rüyamda gördüm ve ertesi gün ‘Bi Kalp’ ile çıkıyoruz dedim. Bestelerimin hepsi benim çocuğum gibi, bazen ayırt etmek zor olabiliyor. Ama iyi ki o gece rüyamda ben bu şarkıyı gördüm ve evet dedim. 

Rüyalarınız sizi yönlendirir mi genelde?

Evet. Ben bestelerimi yaparken bazen bir kelime bazen bir nakarat üstünde çalışırken tıkandığım yerde rüyalarımda ilham gelir bana ve tamamlarım hemen. 

Sektörde kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz?

Sektörde çok güzel şarkılar söyleyen isimler var. Ama hem yazıp hem besteleyip hem de söyleyebilen kadın yorumcu sayısı bir elin parmakları kadar az. İdolüm Sezen Aksu, Sıla, Yıldız Tilbe. Ben onlar gibi hem yazıp hem söylemek, aşkların, acıların sevinçlerin hüzünlerin diline müzikle tercüman olmak istiyorum.

Youtube’daki sahte tıklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Artık yapamıyorlar. Farkındaysanız tıklanmalar 30 - 40 milyonlarda. En popüler isimler bile ilk haftalarda 3- 4 milyonda kalıyor. İşin kötüsü hâlâ başarıyı Youtube üzerinden ölçümleyen, o milyonları gerçek sanan mekan sahipleri, organizatörler var. Bu algı varken tık savaşları asla bitmez!

Sizce bir sanatçının aldığı ödüller onun başarılı olduğunu gösterir mi?

Ödül tabii ki büyük motivasyon. Sonuna kadar verilen ödüllere saygım sonsuz. Kimse beni yanlış anlamasın ama halkın oylamadığı, masa başında birisi tarafından uygun görülmüş ödüller bence hiç de kıymetli değil. 

ALBÜM ÇIKARMAK SANCILI 

Sizin için aşk nedir?

Kendi şarkı sözlerimle cevap vereyim, ‘Sevdiklerimiz bizi gömdü’ (gülüyor). 

Sanatçı olabilmek için sizce herkes eğitim almalı mı?

Hayır, tabii ki... Herkes şarkı söyleyebilir. Ben açıkçası akademik eğitimin gerekliliğine inanırken sadece teorinin başarıyı getireceğini de düşünmüyorum. İşler er meydanında öğreniliyor. Yani sahnede, stüdyoda…

MÜZİK YAPMAK ÇOK PAHALI 

Serdar Ortaç aranjörlerin çok para istediğini söyledi. Sizce, müzik yapmak pahalı bir şey mi?

Evet, hem de çok pahalı. Hele de benim gibi çalışıp çalıştığını işine yatıranlar için pahalı ve de sancılı bir süreç. Serdar Ortaç bu konuda aslında birçok sanatçının duygusunu dile getirmiş.