Akşam Gazetesi
Rekabet Kurumu, oyunculuk sektöründe faaliyet gösteren 21 menajerlik ve cast şirketi hakkında 'tekelleşme' iddialarıyla ilgili inceleme başlattı. İddiaların odağındaki isim olan ID Menajerlik şirketinin kurucusu Ayşe Barım hakkında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı.
'BEN HEDEF OLDUM'
Serenay Sarıkaya ve Hande Erçel gibi çok sayıda ünlü oyuncunun bağlı bulunduğu şirketin kurucusu Barım'ın piyasadaki hâkimiyetini kötüye kullandığı iddiaları sonrası savcılık harekete geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Barım'ın paylaşımları ve hakkındaki iddiaları ihbar kabul ederek, 'maddi gerçeğin ortaya çıkarılması' için re'sen soruşturma başlattı. Barım'ın, oyuncularına teklif getiren yapım şirketlerine başka oyuncularını da projeye dahil etmelerini şart koştuğu ve kendisiyle çalışmayanları piyasadan uzaklaştırdığı öne sürülmüştü. Önceki akşam bir tanıtıma katılan Barım hedef gösterildiğini savunarak şunları söyledi: "Adli sürece gideceğiz. Şu an konuşacak pek bir şey yok. Sektördeki bazı şirketlere soruşturma açıldı, bunlardan birisi de benim şirketim. Bunlara cevabımızı vereceğiz. Ben hedef oldum, yapacak bir şey yok. Bundan sonra hukukla devam edeceğiz."
"AĞIR İTHAMLAR"
Tekel soruşturması açılan menajerlik şirketine bağlı oyuncular tepki gösterirken, birçok ünlü oyuncu da oyuncu piyasasında tekelleşme olduğunu vurguladılar. Şirkete bağlı oyunculardan Serenay Sarıkaya da, iddialar için "Tuhaf ve akılalmaz şeyler. Bize yapılan ahlaksız ithamlar var" yorumunu yaptı.
SEKTÖRDEKİ ZORBALIK ASLA KABUL EDİLEMEZ
Tekelleşme iddialarını dile getiren ünlü oyuncuların görüşleri şöyle:
Melisa Sözen: Bu sektörde kimse tekelleşme olmadığını söyleyemez. Yapımcılara, kanallara aynı isimlerin dayatılması; kimi oyuncular için tehditlerin yapıldığı bir düzen kabul edilemez. Artık herkesin şapkasını önüne koyup tekelleşmeyi de, zorbalığı da kabullenmesi ve sorunu çözmeye odaklanması lazım.
Nihal Yalçın: Bunu sadece kişiler üzerinden, hedef göstererek, itibarsızlaştırarak tartışmak doğru değil. Gerçekten böyle bir şey varsa, tekelleşmeyi tartışmak lazım, ki bu var. Bu durumla elbette karşılaşıyoruz. Asıl bunu tartışmak lazım.
Burcu Biricik: Şu an sektördeki tekelleşmeyi, mesleki etiği, bu koca sektörde var olmaya çalışan fakat bir türlü fırsat yaratılamayan, yaratılmadığı gibi köstek de olunan onlarca yetenekli insanı, o koca pastanın dilimlerini sürekli kimlerin paylaştığını konuşmamız gerekiyor.
Didem Uzel: Tekelleşme nedeniyle oyunculuğu bırakıp Amerika'ya taşınmak zorunda kaldım. Sektör, 100 isim üzerinde dönüyor. 30 senem çöpe gitti. Menajerlerin kendi aldığı oyuncu bir dizide ölüyor, sonra pat diye öbür dizide başlatıyorlar. İçeri giremiyorsun!
Pelin Karahan: Sektörde düzenin değişmesi gerek. Hep aynı isimler, aynı projeler, aynı kanallar. Bu artık kırılsın, herkes hakkıyla iş alabilsin."