Bireysel Emeklilik Sistemi başladığı günden beri vatandaşların sıklıkla başvurduğu sistemlerden birisi oldu. Devlet tarafından sisteme katılan her vatandaşa brüt ücret üzerinden yüzde 30 katkı sağlanıyor. Ödeme miktarınız arttıkça alacağınız destek tutarı da artıyor. Öte yandan 10 yılda yaptığınız birikim sayesinde ilerleyen yıllarda iki maaş hakkı da sağlıyor.
10 YIL VE 56 YAŞ ŞARTI...
Bireysel Emeklilik Sisteminde emekli olmanız için, sisteme ilk giriş tarihinizden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız gerekir. Emeklilik hakkınızı ileri bir tarihte de kullanabilirsiniz.
01 Ocak 2013 itibarı ile Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları için daha avantajlı bir dönem başladı. Bireysel emeklilik hesabına yatırılan her katkı payı için devlet %30 oranında katkı sağlıyor. Devlet katkısının üst limiti aylık brüt asgari ücretin %30'u kadardır.
%30'A ÇIKTI
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 2013 yılından bu yana uygulanan yüzde 25 devlet katkısı desteği, 5 puanlık artışla yüzde 30'a çıkıyor.
HEM 3 MAAŞ HEM TAZMİNAT İÇİN...
Özellikle devlet katkıları sistemi cazip hale getirirken 10 yıl gibi bir sürede emeklilik sunması da avantaj sağlıyor. Böylece çalışanlara hem sosyal güvenlik kurumundan hem de BES vasıtasıyla çifte emeklilik fırsatı sunulmuş oluyor. Öyle ki 2000 ve sonrasında işe girmiş olanlar çalışırken BES'ten emekli olup daha sonra SGK'dan ikinci emekliliklerine, dolayısıyla ikinci maaşlarına da kavuşacaklar.
Üstelik emekli olduktan sonra çalışırlarsa bir üçüncü maaş ve ikinci tazminat hakkı da doğmuş olacak. BES'ten emeklilik için veya toplu para için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak yeterli oluyor.