Mustafa Güngece: Rockçılar türkülere zarar veriyor

Mustafa Güngece, ‘Erik Dalı Gevrektir’ isimli single çalışmasını türkü severlerin beğenisine sundu. Türkülere yeterince değer verilmemesinden yakınan sanatçı, özellikle rock ve rap tarzının türkülerin ezgisini bozduğuna inanıyor.

‘Erik Dalı Gevrektir’ adlı türkünüzün single oluşum süreci nasıl oldu?

‘Erik Dalı Gevrektir’ türküsünü severek seslendiriyorum. Avrupa başta olmak üzere konserlerimde,  bu türkü için her zaman çok fazla istek geliyordu. Ben de çok sevdiğim türküler arasında seçim yapmaya çalışırken, “Erik Dalı Gevrektir” neden olmasın diye düşündüm. Bu fikrimi paylaştığım tüm dostlarım ve ailem de destek verince, türkümüzü single haline dönüştürdük. 

SON NEFESİME KADAR SÖYLEYECEĞİM

- Pop, fantezi ve türkü türlerinde birçok çalışmanız oldu. Size hangi tür daha yakın geliyor? 

İlk çalışmamın “Sımsıkı” pop oluşu bu tarza bağlı olmadığım anlamına gelmiyor. Türkü söylemek başta olmak üzere pop, slow, arabesk bu türleri çok seviyorum ama kendimi en yakın hissettiğim tarz türkü ve arabesk. 

- Türkiye’de türkülere gerekli önemin verildiğini düşünüyor musunuz?

Gereken değerin verildiğini düşünmüyorum. Nedenine gelince yıllanmış türkülerimizi en çok da dinlenilmez hale getiren, dinleyiciden uzaklaştıran ve farklılık yaratacak diye otantikliğini bozan ve iyi bir şey yaptığını düşünen birçok belki ismini sayamayacağım kadar sanatçı arkadaşların yüzünden gereken ilgiyi 10 yıl öncesi kadar görmüyor. Özellikle, rock, rap söyleyen arkadaşlarım bana kızmasınlar ama türkülere zarar verdiğini düşünüyorum. Gençlerimiz, bu uyarlamalar yüzünden türküleri gerçekten hissedemiyor, tanıyamıyor. Bir türküyü rock tarzında söylediğiniz zaman türkünün rengi, hissi kayboluyor. 

- Müzik anlamında kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Müzik, benim için son nefesime kadar devam edecek olan, hep yeni şeyler keşfedeceğim çok büyük bir yolculuk.  Her zaman kendimi geliştirmeye çok önem veriyorum. Çalmakta olduğum enstrümanlarımla daha çok vakit geçiriyorum. Söylemediğim zamanlarda beste yapıyorum. Ayrıca sınırı olmadığı gibi her gün daha fazla daha yeni metotlar keşfediliyor. 

TARKAN’IN KATKISI VAR

- Türk müziğini nasıl yorumlarsınız?

Repertuvar olarak bildiğim eserleri mümkünse orijinal olarak tam Türk müziği ağzıyla yorumlarım. Farklı yorumlar katılmamalı. Türk müziği tarzında kokmalı ve kalmalıdır. Türk müziğine şu anda Tarkan’ın çok değerli bir destek 

verdiğini düşünüyorum.