Mevsimsel beslen

YASEMiN MiRAS

ymiras@hotmail.com 

info@sislilazer.com

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye çalışmalıyız. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin besin değeri daha yüksektir. Mevsimine göre tercih ettiğimiz besinler, mevsim koşullarına göre bağışıklık sistemimizi de destekler. Ayrıca daha ekonomik ve lezzetlidir.

DENGE SAĞLAMAK iÇiN

- İşlenmiş ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, besinlerin her zaman taze ve doğal olanları tercih edilmeli.

- Meyve ve sebze çeşitliliğine beslenmede yer verilmeli.

- Bilinçli alışveriş yapmaya özen gösterilmeli. Meyve sebze takvimi kontrol edilmeli

- Meyve ve sebzeleri en taze hallerinde tüketmeye özen gösterilmeli. Buzdolabında beklediğinde besin değerlerinin azalacağı unutulmamalı.

KARPUZ

Hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir. Ayrıca içerisinde bulunan beta karoten ile birçok kanser türüne karşı koruyucudur. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede rol oynar.

KAVUN

Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Sinir sistemini dinlendirir, yatıştırıcı etkisi vardır. Kabızlığı giderir aynı zamanda idrar sökücüdür. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca tavsiye edilmiştir.

ERiK 

Yüksek antioksidan kapasitesi yanında detoks yapıcı gücüyle de önemli bir anti-aging besindir. Bağırsakları yumuşatıcı bir etkiye sahiptir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Diş temizliğine yardımcı olur.

KAYISI 

Betakaroten, kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. Kan yapıcı, cildi ve saçı canlı tutma özelliği ile yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesidir. Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur.

ViŞNE 

İçerdiği ‘antosiyanin’’den dolayı kas ağrılarını hafifletir. Şeker oranı düşük olduğu için az kalori içerir. İdrar söktürücü özelliği vardır.

ÜZÜM 

Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtilmektedir. Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.