Şimdiye kadar önemli projelere imza attınız. “Türküyüz” de bunlardan biri ve onuncu albümünüz. Müzik yaşantınızı değerlendirirseniz, neler söylersiniz?
Sanat hayatımda 20 yılı tamamladım ve bu süreye 10 albüm sığdırdım. Bununla ilgili, “İlk yarı bitti, şimdi ikinci yarı bizi bekliyor” demiştim. Allah ömür verirse, finalde yirmi albümle “Hoş çakal hayat” deriz. Bazen de tadında bırakmak gerekiyor. Her iki yıla bir albüm sığdırmak, başarılı bir grafik. Bu süreci, genelde üzerine bir şeyler ekleyerek tamamladım; çok fazla iniş çıkış yaşamadım. Bu yüzden çok mutluyum.
Albümlerinizde farklı müzik tarzlarında tınılar duyduk. “Türküyüz” albümü, otantiğe biraz daha yakın, akustik altyapının daha önde kullanıldığı bir albüm olmuş.
Albümlerde içerik olarak yarı yarıya ilerliyordum. Seslendirmek için sabırsızlandığım çok fazla türkü birikmişti ve ikinci devremin ilk dakikasında tekrar başa dönüp, o türkü heyecanını yaşamak istedim.
300 İSİM ARASINDAN BULDUK
Albümün ismine nasıl karar verdiniz?
Albüm şekillenmeye başladıktan sonra isim aramaya başladım. Bununla ilgili Nebil Özgentürk de dahil olmak üzere aklıma gelen herkesi aradım. 200-300 tane isim biriktirdik ama içime sinmedi. Bir gün arkadaşlarım olan Hakan ve Merve Kılıç’la konuştuk ve benden yarım saat istediler. “Biz 3 aydır bulamıyoruz” dedim. 15 dakika sonra aradı ve “Türküyüz. Farklı çalışmalar yapsan da biz sende zaten onu görüyoruz” dedi. Ben de ismi çok beğendim.
Albümünüzde farklı sanatların işbirliğini görüyoruz. Fotoğraf sanatçısı Levent Yavuz’un kareleri, kartoneti süslüyor. Bunun bir hikayesi var mı?
Türküyüz, Anadolu’ya bir saygı duruşuydu. Fotoğrafların da buna uygun olması gerekiyordu. Bu proje aracılığıyla bir sürü gezgin ve fotoğrafçıyla tanıştım. Levent Yavuz da bunlardan biriydi. Kendisinin fotoğraflarından çok etkilendik. Her biri Anadolu kültürünün özeti gibiydi. Albümü alanlar, kartonette yer alan bir sergiyi de ziyaret etmiş olacak.
BAŞARI BAĞIMLISIYIM
Peki, sahne arkasında, bizim görmediğimiz nasıl bir Kubat var?
Heyecanlıyım ve umarım bu heyecanım hiç bitmez.10 yaşımdan beri sahneye çıkıyorum, 34 yıldır her seferinde “Orkestra hazır mı, sesçi nerede?” diye cinler tepemde olur. Yanımdakiler bundan dolayı biraz geriliyor ama bunun sebebi de benim mükemmeliyetçi yapımdır. Fakat bende hiç hırs yok. Başarı bağımlısıyım, çok çalışkanım ve hassasım ama bu hırsla alakalı değil. Sadece oyunda hırslıyım. Hiçbir hırs, güzelliğin önüne geçmemeli.
REPERTUVARI SEÇERKEN TÜRKÜYE BOĞULDUK
Repertuvar seçiminiz zor oldu mu?
Repertuvarı seçerken türküye boğulduk diyebilirim. Anadolu’nun kültürü de, toprakları gibi verimli. TRT arşivinde yaklaşık 6 bin 500 tane türkü var. Bunların 350 tanesinin arasından seçerek sayıyı 12’ye düşürdük.