1300 yıllık mezardan çıkan gizli hazine ışıltısıyla büyüledi! Arkeologlar bile gözlerine inanamadı!

Yapılan bir kazı çalışması sırasında gizli hazineye rastlandı. İngiltere'de bir inşaat kazısında MS 630-670 yıllarına ait mezarda bulunan bin 300 yıllık kolye arkeologları harekete geçirdi. Orta çağda zengin bir kadına ait olduğu öğrenilen mezarda bulunan kolyenin , Roma sikkeleri, altın, lal taşı, cam ve yarı değerli taşlardan oluştuğu öğrenildi.

İngiltere'de bir inşaat kazısında ortaya çıkan gizli hazine arkeologları heyecanlandırdı. Bir araştırma sırasında 630-670 yıllarına ait kadın mezarı içerisinde bulunan ve birçok değerli taşın birleşiminden oluşan kolye görenleri hayrete düşürdü. Kolyenin türünün şimdiye kadar bulunan en şatafatlı örneği olduğu söyleniyor.

1300 YILLIK MEZARDA BULUNAN GİZLİ HAZİNE

Zengin bir kadına ait olduğu tespit edilen mezarda altın ve kıymetli taşlardan yapılmış bin 300 yıllık kolye bulundu. Londra Arkeoloji Müzesi, Roma sikkeleri, altın, lal taşı, cam ve yarı değerli taşlardan oluşan kolyeyi 'Harpole Hazinesi' olarak tanıttı.

TÜRÜNÜN EN ŞEFFAF ÖRNEĞİ

Kolye için "Türünün şimdiye kadar bulunan en şatafatlı örneği" tanımı yapıldı. Mezarda ayrıca iki süslü kap ve bir bakır tabak keşfedildi. Kazı Başkanı Levente Bence Balázs, toprakta ilk başta diş kalıntıları fark ettiğini, daha sonra altın nesnelerin kendisine parıldadığını belirtti ve şöyle devam etti:

Şimdiye kadar keşfedilen en önemli Orta Çağ kadın cenazesi olarak değerlendirilen parçalarla ilgili Balázs, "Bu eserler bin 300 yıldır gün ışığı görmemiş. Topraktan ilk altın çıkmaya başladığında bunun önemli bir şey olduğunu biliyorduk. Onları ilk bulan kişi olmak tarif edilemez" şeklinde konuştu.

Guardian'da yer alan habere göre, uzmanlar, mezardaki kadının prenses olabileceğini aktardı.