Ismarlama işlerden kaçıyoruz

2004 yılında henüz birer lise öğrencisiyken kurulan Vera, vokalde Arel Koray Nalbant, davulda Canberk Karademir, bas gitarda Dünyacan Yılmaz’dan oluşuyor. Genç yaşlarına rağmen uzun bir geçmişe sahip olan Vera, geçtiğimiz sekiz yılda resmi sitesinden 3 demo albüm, 2 EP ve pek çok single paylaşarak kendine sadık bir dinleyici kitlesi edindi. Grup şimdi de ‘Bir Yangın Var’ isimli albümlerini müzikseverlerin beğenisine sundu.

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 

Arel Koray Nalbant: İsmimiz Vera. 2004 sonlarında birer lise öğrencisiyken kurulduk. Başından beri kendi şarkılarımızı yazıyoruz, çalıp söylüyoruz. Bizimle beraber Vera da büyüdü, üniversiteler için İstanbul’a taşındığımızda Vera da taşındı. İlk demolarımız, internetten yayımladığımız ilk şarkılar geldi sonra. 2011’de Be The Band’de finale kaldık, 2012’de ilk EP’mizi yayımladık. 2013’te internete özel bir akustik ara albüm daha yayınladık. Bu esnada sık sık sahneye çıkmaya da devam ettik tabii.

Katıldığınız müzik yarışmasında istediğiniz sonucu aldınız mı?

Canberk Karademir: Be The Band ilk olarak 2011 yılında düzenlenmişti; hem elemelerde izlenen yol, hem de verilen ödül bakımından müzikyarışmaları arasında çok önemli bir noktada duruyordu. Biz Babylon’da düzenlenen finalde ikinci olduk, biraz burukluk yaşadıktabii final akşamı (gülüyor). 

ŞARKILARIMIZ MAKYAJSIZ HALİYLE BU ALBÜMDE 

Bu tip yarışmalara katılmış biri olarak, böyle yarışmaları doğru buluyor musunuz?

Canberk: İlk profesyonel çalışmamızda Be The Band’in büyük payı var. Bu yüzden bu tür yarışmalara kötü gözle bakmak biraz vefasızlık, epey de tutarsızlık olur (gülüyor). 

Albümünüzden bahsedebilir misiniz? 

Canberk: 2014 yılının başlarından itibaren bu şarkıları yazmaya başlamıştık, yani şarkıların ilk taslaklarını hesaba katarsak 2 yılı aşan bir emek söz konusu. Şarkıları prodüktörlerimiz Tarkan Gözübüyük ve Cihan Barış ile birlikte 3 aylık bir prova periyodunda düzenledik, sonrasında 10 aya yakın bir süre albümün kayıtları ve miksleri devam etti. İlk albümde de kayıtları yaptığımız Babajim Stüdyoları’ndaydık yine. 

Dünyacan: O sürecin ardından birkaç ay boyunca şirket görüşmeleri devam etti işte. Biraz uzun sürdü tabii bu görüşme ve anlaşma fasılları ama sonunda ‘Bir Yangın Var’ı en doğru şekilde, en doğru insanlarla yayımladığımızı düşünüyorum.
Nasıl bir albüm çalışması oldu? Tarzı nedir?
Arel: Tarzımız rock, lafı fazla da dolandırmadan. Sahneye çıktığımızda bilgisayar desteği olmaksızın dinleyicilerimize nasıl bir ses yansıtabiliyorsak onu albüme taşıdık. Albüm tamamen üç kişinin ellerinden çıkan, fazladan 
hiçbir çalgının kullanılmadığı bir sound’a sahip. Şarkılarımız en sade, en makyajsız halleriyle bu 
albümü oluşturdular.

AMERİKAN ROCK  GRUPLARINI ANIMSATIYORUZ

Canberk: Önceki şarkılarımıza göre biraz daha olgun bir albüm olduğunu düşünüyorum. Hem söz, hem de müzik olarak daha direkt bir anlatım var bu şarkılarda.
Dünyacan: Tarz olarak bana biraz 70’lerin İngiliz, 90’ların da Amerikan rock gruplarını anımsatıyor.  

Müzik piyasasında kendinizi nerede görüyorsunuz?

Dünyacan: Piyasada nerde durduğumuzu dinleyicilerimiz daha iyi değerlendirir bence. Biz kendimizi konumlandırma çabasına girmeden şarkılarımızı en iyi şekilde yazmak, kaydetmek ve sahnelemek gayretindeyiz. Sevenler, takdir edenler de az değil, o açıdan mutluyuz.

Vera’nın diğer müzik gruplarından farkı nedir? 

Dünyacan: Türkiye’deki tüm grupların müziğe en az bizim kadar özenli, çalışkan ve inatçı yaklaştıklarını düşünüyoruz, düşünmek istiyoruz. Biz öyleyiz çünkü.
Arel: Kurgu, ısmarlama işlerden, öyle şarkı sözlerinden kaçındığımızı da 
ekleyebilirim.

Müzikle profesyonel olarak ilgilenmeye başladığınızdan bu yana karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Ne gibi?

Canberk: 2012 yılından beri profesyonel sektörün içindeyiz. Tabii yıllar geçtikçe yeni şeyler öğreniyoruz, tecrübelendikçe yeni problemler ortaya çıkıyor. Bölüm sonu canavarına ulaşmak mümkün değil galiba bu sektörde.
Arel: Bugünlerde karşılaştıklarımız tabii müzik sektörünün kendine has zorluklarından ziyade, bütün Türkiye olarak başa çıkmaya çalıştığımız zorluklar.

Müzik dünyasında size destek olan sanatçılar oldu mu? 

Canberk: İlk sırada Tarkan Gözübüyük ve Cihan Barış’ı sayalım. Prodüktörlüğümüzü yaptılar, aylarca en çok gördüğümüz insanlar onlardı, abiliğimizi yapmaya da hâlâ devam ediyorlar. Harika insanlar gerçekten. Ve pek tabii Aylin Aslım var;  Elveda’da Afife Jale’yi seslendirdi, o gün bugündür yanımızda.