'İnsanların hayatına zehir gibiyim'

Şarkıcı İrem Derici, ‘Mest Of’ albümüyle 90’lı yılların unutulmaz şarkılarına farklı bir yorum getirdi. Projesinde Sezen Aksu’nun da eserlerine yer veren Derici ile yeni albümü üzerine keyifli bir söyleşi yaptık.

Bilgen BÜLBÜL

Mest of albümünüzün fikri kimden nasıl çıktı anlatır mısınız?

“Fikir babası Özgür Aras... Ben daha ‘Sabıka kaydı’ albümünden klip çekmek istiyordum. Arada ‘Meftun’ diye single çıkardım. Elimde de aslında 4-5 tane yeni şarkı var. Ama Özgür böyle bir şey yapalım dedi senin sesinde 90’lar tınısı var dedi ve çıkardık.

90’lar sizce niye farklı?

Sosyal medya farkı diyelim. Teknoloji yoktu, sokakta oynardık, kaset almaya para biriktirirdim. Şimdi herkes bilirkişi. Herkes müzikten anlıyor gibi çıkıyor olmamış diyor. Duygu yoğunluğu yok. Ben mesela ekipten biri süper olmuş dediğinde inanmıyorum. Stockholm Sendromu şu an diyorum. O yüzden işimin içinde olmayan insanları dinletmeyi tercih ediyorum şarkılarımı. 

Herkes single yapıyor... Albüm büyük bir prodüksiyon oluyor... Kaç para harcadınız?

“Sabıka Kaydı” albümünde klip falan derken 1,5 milyon TL oldu. 200 bin TL’ye niye klip çekiyorsun otur oturduğun yerde diyenler var. Ondan sonra kira günü geldiğinde çenem titremeye başlıyor (gülüyor). Halen evim yok. İki tane arabam var. Bir tanesini satarım çekerim klip diyorum. Ben bu kafadayım. 

Çok çılgın bir insansınız ancak tam tersi derinlerde yaşayan bir yönünüz de var?

Kimse bize bir ev bırakmadı. Allah korusun annem babam hayatta ama onlardan hiç beklentim yok. 

Nasıl babam 16 yaşında babasının ölümünden sonra Sinop’tan, İstanbul’a gelip tırnaklarıyla buraya geldiyse bence herkesin böyle olması lazım. Herkesin annesi babası farklıdır ama benimkiler harika insanlar. Gitgide anneme benziyorum afitap (gülüyor) Sıla’nın ne demek istediğini anladım. 

Gönlünü aşka kapattın mı?

Yok kapatmadım. Aramayacağım. Ben bir kere çok güzel bir aşk yaşadım. İnsan kıyaslıyor, arıyor... Şahıs olarak olmasa da yaşadığı duyguları arıyor ve özlüyor. Ve her şeyi mahvediyor. O yüzden ayaklarım yerden kesilmeden benim ilişki yaşamamam lazım. 

Çok zor bir kadın olduğunuzu söylemiştiniz. Bundan dolayı ön yargılı davranabilir mi erkekler?

Çok zorum. Çok dediğim dedik kafadayım. Bana akıl verilmesini sevmiyorum. En iyisini ben bilirim kafasından dolayı bende insanlarda yıprandı. Artık öyle değilim. Aşk gelirse gelir. Belki bir romantik film gibi olur çarpışırız kitaplarımız yere düşer. (gülüyor) Hayatıma giren insanların hayatına zehir gibiyim. 

Gerçekten sonsuz aşk diye bir şey var mı?

Aşk iki yıl süren bir hastalık. Ondan sonrası dostluk saygı sevgi, şefkat... Bir sonra ki cümlesini biliyorsan ama batmıyorsa bu sevgi ilişkiye gidiyor. 

CEBİMDE SADECE 100 TL VAR 

Çok konserleriniz varmış, çok paralar kazanacakmışsınız?

Evet çok konser var ama gazetelerin abarttığı gibi değil. ‘Darphane İrem’ diye başlık atmışlar. Geldiği gibi gidiyor. Yarısından fazlası ekibe. Ben bir de gezmeyi seviyorum. Üzerimde 100 TL’den fazla bir şey yok. Marka hiç bir şeyim yoktur. Gezmeye harcıyorum parayı. Gezeyim iki insan tanıyayım. 

MİRKELAM GİBİ HEMEN PATLADIM 

Korkularınız var mıdır?

Korkularım hep vardır. Kariyer adına da. Çünkü hep lale devri yaşamıyor insanlar. 7 yıldır piyasadayım. İnanılmaz patlayarak çıktım bir Mirkelam bir bendim herhalde. 100 milyon dinlenmeler. Popülerite alışınca durağanlaşıyor çünkü yeniler geliyor. Bu durağanlığa alışmada bir süreç. 

KİMSE KİMSENİN KONSERİNİ ÇALMIYOR

Merve Özbey, Derya Uluğ, Simge Sağın... aranızda dostlar var gerçekten dost musunuz?

Öyleyiz. Herkes ekmeğinin derdinde. Güzel iş yapan herkese ekmek var. Kimse kimsenin konserini çalmıyor. Merve’nin şarkısı güzelse dinleniliyor. Hatta birbirimize fikirler danışırız.