Ünlü DJ Hakan Kabil, derleyip mikslediği “Summer Ride” albümüyle büyük bir beğeni topladı. Çalışması için 4 aylık süre zarfı içerisinde 5 bin şarkı dinlediğini söyleyen Kabil ile müzik dolu hoş bir sohbet gerçekleştirdik.
- “Compiled and Mixed by Hakan Kabil” yazıyor albümün üzerinde. Müzik bilgisi olmayan birine bu albümdeki rolünüzü nasıl anlatırsınız?
Bilmeyenler için ‘Derleme’ ve ‘Miks’ olarak çevirisini yapmakla başlayayım. Derlemek; albüm temasına yönelik şarkı seçimleri ve şarkı listesiyle oluşan kompozisyonu ifade eder. Ben şarkı seçimlerimi ve sıralamalarımı dinleyicinin duygularına hitap etme amacıyla yaparım. Bir kompozisyon üretmeye ve dinleyiciyi oluşturduğum hikayenin içine çekmeye çalışırım. Bu albümü hazırlarken 4 aylık bir sürede yaklaşık 5 bin şarkı dinledim.
- Albümün adı ‘Summer Ride’. Bir yol albümü mü?
Hepimiz en çok yolda müzik dinliyoruz ve bence şarkıların bize en çok değebildiği anlar da yolculuklarımız. Çünkü sevinçler, hüzünler, umutlar ve zaferler mutlaka bir yolculukla başlar ve biter. Bu yüzden yollarda dinlediklerimiz daha tesirlidir, daha da anlam yükleriz yolculuklarımıza… ‘Summer Ride’ dinleyicisinin yolculuk deneyimini daha keyifli kılmayı hedefleyen bir albüm.
MÜZİKTE YENİ TEKNİKLER GELİYOR
- 2017 yazının fon müziği (tür olarak) sizce nedir? Ve neden?
Elektronik müzik ve türevleri bence… Deep House, tropical house, electronica janralar dünyada uzun zamandır yükselişte. Buna rağmen ülkemizde yeni yankı buldu sayılır. Etnik tınılar ve Doğu-Batı sentezi her zamanki gibi büyük ilgi topluyor. Müzikteki duygu en az 90’larda olduğu kadar ön planda. Bence bu dönem yakın zamanda yeni türler ve yeni teknikler de doğuracak.
- Dijital müzik dinleme platformlarında ünlü isimlerin hazırladığı playlist’lere rastlıyoruz. Kişisel tercihlerin öne çıktığı listeler bunlar. Derleme albümlerde kişisel beğeniler ne kadar rol oynuyor?
Severek dinlediğim ünlü isimlerin hazırladığı müzik listelerini ben de takip ediyorum. Bu listeleri cazip kılan nokta, derleyenin en az yaptığı müzik kadar listesine de yansıyan gustosu… Benim çalışmalarım bu listelerden çok farklı, kişisel tercihlere yer yok. Projeye ve ifade etmek istediğim anahtar duyguya yönelik derinlemesine seçimler yaparım. Şarkı sözlerine bile dikkat ederim… Elbette bu seçimleri isabetli yapabiliyor olmak bir tecrübenin ürünü.
BİZLERE HAKSIZLIK YAPILIYOR
- DJ prodüktörlerin altın çağını yaşadığı bir dönemdeyiz. Siz bu dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?
DJ yani ‘discjockey’ bilmeyen biri için maalesef yalnızca müzik çalan, cihazları kontrol eden bir operatör olarak görünüyor. Fotoğraf makinesi kullanan herkese fotoğrafçı diyemeyiz. Yalnızca DJ ekipmanı kullanabilmekle de DJ olunmuyor. Yaptığı prodüksiyonları birbiri ardına konser gibi çalanların da, başka bir DJ’in hazırladığı setle sahneye çıkanların da yaptıkları şey DJ’lik değil. Bu mesleğe gönül veren gençlere ve mesleğe yıllarını vermiş emekçilere haksızlık edildiğini düşünüyorum.
İYİ BİR ARŞİVCİYİM
- Sizin serüveniniz nasıl başladı?
Çocukluk çağlarımdan itibaren iyi bir arşivci ve iyi bir dinleyiciydim. En büyük hobim sevdiğim yabancı kasetlerden derleme albümler kaydetmekti. DJ’lere daha yakın olabilmek için küçük yaşlarda bir müzik organizasyon şirketinde part time DJ asistanlığı yaptım. Partilerde pek çok iyi DJ’i yakından izleme ve zamanla tekniğimi geliştirme şansım oldu. Arkadaş partileri, özel davetler derken keşfedildim.
- Peki size bu yıl Bodrum, Çeşme plajlarında ve radyolarda çalınan top beş şarkıyı sorsak hangilerini seçersiniz?
Ebru Yaşar - Nasıl Uyuyorsun, Aleyna Tilki - Sen Olsan Bari, Merve Deniz - İnziva (Hakan Kabil Versiyon), Deeperise feat. Jabbar – Raf, Ayşe Hatun Önal - Beyaz Atletli (Esat Bargun Versiyon)