Aksam.com.tr
Muhammed Fatih Karabulut
Beyin yiyen amip virüsü Güney Kore'de bir kişinin ölümüne neden oldu. "Negleria fowleri" türüne ait olduğu tespit edilen beyin yiyen amip virüsünün yurt dışından gelen bir kişide görüldüğü ortaya çıktı. Baş ağrısı, ateş ve kusma gibi belirtiler gösteren hastanın 21 Aralık'ta öldüğü doğrulandı.
Korean Times'ın Pazartesi günü yayınlanan bir haberine göre, Tayland'dan dönen Güney Koreli bir adam, sıcak tatlı su kütlelerinde yaygın olarak bulunan 'beyin yiyen' bir amip olan Naegleria fowleri'nin neden olduğu bir enfeksiyondan öldü.
Hindustan Times'ın haberine göre; raporda Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı'nın (KDCA) 50'li yaşlarındaki bir adamın 10 Aralık'ta Kore'ye girmeden önce Tayland'da dört ay kaldığını söylediği belirtildi.
Adam, geldiği akşam menenjit semptomları, baş ağrısı, ateş, kusma, geveleyerek konuşma ve boyunda sertlik sergilemeye başladı ve 11 gün sonra öldü. Ölüm nedeni, yapılan otopsinin ardından doğrulandı.
Korean Times, bunun ülkede teyit edilen ilk Naegleria fowleri enfeksiyonu vakası olduğunu söyledi ve KDCA'nın bulaşmanın ayrıntılarını henüz açıklamadığını ekledi.
Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre Naegleria fowleri, beyinde enfeksiyonlara neden olabilen bir amiptir (tek hücreli canlı bir organizma). Toprakta, gölde, nehirler ve kaplıcalar gibi ılık tatlı su kütlelerinde bulunur.
Bu naegleria fowleri'nin neden olduğu hastalık, yaygın olarak ölümcül olarak görülen 'primer amipli meningoensefalit' (PAM) olarak adlandırılır; 1962'den 2021'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 154 kişiden sadece dördü enfeksiyon kaptıktan sonra hayatta kaldı.
'Birincil amipli meningoensefalit' hastalığı, hızla yayıldığı için erken evrelerinde tespit edilmesi zordur ve genellikle hasta öldükten sonra fark edilir.
Hastalığın iki takım semptomu vardır. Hastalar birinci aşamada şiddetli frontal baş ağrıları, ateş, bulantı ve kusma, ikinci aşamada ise ense sertliği, nöbetler, mental durum değişikliği ve halüsinasyonlar yaşayabilir. Ciddi durumlarda hasta komaya bile girebilir.
CDC'ye göre şu anda Naegleria fowleri enfeksiyonunun insandan insana bulaştığına dair bir kanıt yok. Ayrıca su buharı veya aerosol damlacıkları yoluyla yayılamaz.
Şu anda aşısı bulunmamakla birlikte hastalık, enfeksiyondan kurtulan hastalarda kullanılan amfoterisin B, azitromisin, flukonazol, rifampin, miltefosin ve deksametazon gibi bazı ilaç kombinasyonları ile tedavi edilebilmektedir.