Gündemimiz sosyal medya detoksu

ÇAĞLA GÜRSOY

twitter: CaglaGursoyy Instagram: CaglaGursoyy

Son iki haftanın en çok konuşulan gündem konularından biri sosyal medya detoksu oldu. Gündeme öncülük eden olay ise tüm dünya çapında milyonlarca takipçiye sahip fenomen Kardashian Ailesi’nin güzellerinden model Kendall Jenner’ın Instagrama veda etmesi oldu. Aktif bir sosyal medya kullanıcısıysanız kadın erkek ayırt etmeksizin Kardashian Ailesi’nin üyelerinden muhakkak birkaçını takip ediyorsunuzdur. Bu nedenle Kendall’ın Instagramını kapatması ve neden olarak ‘sosyal medya bağımlılığından kurtulmak istediğini’ söylemesi gündemi belirledi. Kendall’dan önce Justin Bieber’ın da kız arkadaşına yapılan tatsız yorumlardan rahatsız olduğunu açıklayarak Instagram hesabını kapatması olay olmuştu. Hatta Amerikalı yorumcular 70 milyon takipçili bu hesabın kapatılmasını aynı nüfus rakamına sahip olan Türkiye’nin yok olmasına benzetmişti. Tüm dünyada gündem olacak açlık, terör, siyasi çekişmeler gibi birçok konu varken bir sosyal medya hesabının kapanışının uzun süreler gündemi oyalaması ilginçti ve sosyal medyanın hayatımızdaki önemini daha da vurgular cinstendi.

Akıllı telefonların akılsızlığı

Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri hayatımızı nasıl kolaylaştırdıklarını inkar edemeyiz. Ulaşmak istediğimiz bir kimse, bir telefon, bir adres parmaklarımızın ucunda. Gelin görün ki hayatımızın %50’sini kolaylaştıran bu cihazlar hayatımızın diğer %50’sinide biz farkında olmadan ele geçiriyor. Yazın Rus ortaklarımızdan birinin oğlu Türkiye’ye bizi ziyarete geldi. Elinde nuh nebiden  kalma takoz diye adlandıracağımız bir telefonla gördüğümde güldüm ‘Bu ne Ivan?’ dedim. ‘Telefon!’ ‘Telefon olduğunu görüyorum ama neden bunu kullanıyorsun birçok yeni model çıkmışken?’ ‘Telefon aradığım kişiye ulaşmak için yanımda taşıdığım bir şey ve işimi görüyor’ Bu makul cevap karşısında cevap veremedim. İşin aslı şuymuş; kendisi daha öncelerde alkol ve sosyal medya bağımlısıymış. Nişanlanmasıyla beraber görmüş ki bu 2 bağımlılığından dolayı ne aşkını ne mutluluğunu yaşayabiliyor. İlk adım olarak alkolü bırakmış ve görmüş ki sosyal medyaya daha da bir düşkünleşmiş. ’Nişanlımla tartışmalarımız daha da artmıştı, onu çok sevmeme rağmen sosyal medyada takip ettiğim kadınlar kadar onu dinlemiyor, ilgilenmiyordum ve kopma noktasına gelmiştik ve fevri bir kararla akıllı telefonumu attım ve bu güldüğün takoza geçtim. Şu an hiç olmadığım kadar mutluyum’ dedi. Zaten pek çok bilirkişi de sosyal medya düşkünlüğünün ilişkiler için en büyük yıkım olduğunu her gün açıklıyor.

Hafif bir detoksla başlayalım

Bağımlı mıyım bilmem ama sosyal medya düşkünlüğümü kabul ediyorum. (Tabii yaptığım işlerin sosyal medya ilintilerini de göz ardı etmeyelim). Telefonumdan vazgeçmedim sadece sosyal medya hesaplarımın uyarılarını kapattım WatsApp dahil. Yani ben uygulamaya girmeden bana yollanan hiçbir şeyi görmüyorum. Vaktim olunca uygulamalara bir çırpıda bakıyor önemsediğim bir ileti varsa yanıtlıyorum. Gün sonunda fark ettim ki benim aklımı çelen uyarıları almadığım taktirde ben de paylaşım yapmıyor, çektiğim resimleri de kendime saklıyorum. Annemle kahve içerken onu dinliyorum, önüme yemek gelince hangi açıdan güzel resim çekerim demeden lezzetini tadıyorum, etrafımda olan biteni daha algılarım açık takip ediyorum. Tavsiye edebileceğim güzel bir deneyim.

El alışkanlığına çözüm

Sosyal medya detoksunun insanlar arasında yayılmasıyla beraber ticari kafalar da hızla çalışmaya başlamış. Telefon bağımlıları için yeni piyasaya çıkan bir ürün ‘NoPhone’. Akıllı telefon görünümünde ama telefon değil. Sigara alışkanlığından kurtulmak isteyenler bir süre plastik sigara elinde tutarak el alışkanlığını gidermeye çalışır ya o hesap. Elinizde bu plastik telefonu tutuyorsunuz fakat hiçbir yere erişim sağlayamıyorsunuz. ABD ve Hollandalı bir grup tarafından 12 dolara piyasaya sürülmüş bu ‘NoPhone’lar beklenenden daha da ilgi görmüş. ‘Kullanmıyorum sadece elimde tutuyorum’culardansanız bu cihaz size göre.