Göz teması olmayanlarla çalışmam!

Başarılı işletmeci Nevzat Ekiz, 11 yıldır Küçükyalı Foça Balık’ta müşterilerini ağırlıyor. Balık profesörü olarak anılan Ekiz, balıkla ilgili bilinmesi gerekenleri ve sektörde olan yeni trendleri AKŞAM Life okurları için anlattı.

11 yıldır Küçükyalı’da hizmet veriyorsunuz. İstikrarı sağlamak zor oluyor mu? 

11 yıldır Küçükyalı’da Foça Balık ( Foça Fish Gourmet) olarak hizmet veriyoruz. Kış sezonu için dekorasyonumuzu ve mönümüzü yeniledik. Mekanımızın her ayrıntısıyla ilgilenirim. Balıkhaneden balığı bizzat kendim seçerim. Et kültürüm de olduğu için etle yapılan birçok yemeği balıkla yaparım. Balık beyti, balık kebap, balık döner, balık çiğköfte, balık beğendi ve balık pastırmasını ilk ben müşterime sundum.   

‘Et kültürümüzde vardır’ diyorsunuz. 

Evet. Steak konseptinin bu kadar ilgi görmesi üzerine İstanbul’da ünlü bir markayla bu pazarda yer alma çalışmalarımız var.

Müşterileriniz arasında ünlü isimler var mı? 

Taze balık ve damaklarda lezzetli tatlar bırakmak için mekânınızın Boğaz’da olması gerekmiyor. Yenilikçi bir yapınız varsa, işinizi severek yapıyorsanız, işinizi sahipleniyorsanız sizi herkes tercih eder.    

20 CM ALTINDAKİ BALIKLARI TÜKETMEYİN 

Şimdi hangi balıkların mevsimi?

Eylülden itibaren palamut başlar. Kasım ayı kalkan zamanı. Hamsi, çinekop, sarıkanat ise aralıkta, mart ortasına kadar devam eder. 20 cm altındaki balıkları tüketmeyin ve satmayın.

Meze ve ara sıcak mönünüzde neler yer alıyor?

Bir hafta boyunca her gün gelirseniz; tüm meze ve ara sıcaklarımızı tatmış olursunuz. Mevsimsel olarak değiştirdiğimiz meze ve ara sıcak mönümüzde balık ağırlıklı. 

Balıkla meze birlikteliği doğru mu? 

Ara sıcak ve mezelerin çoğalması rekabet yüzünden. Balığı sade yediğinde keyif alırsın. Fakat kişiden kişiye, damak zevkine bağlı olarak değişiyor.

İYİ BALIĞIN SÜZGECİ KIRMIZI OLUR

Sadece mevsim balığı ve salata yemek isteyen olursa… Tabii ki… Bizde ayrım yok. Herkese ve her isteğe göre keyifle hizmet veriyoruz. Çocuk mönümüz de var. Onlar için oyun ablaları eşliğinde özel salonumuzda bulunuyor. 

Balık daima pahalı deniliyor…

İyi ette pahalı. Kıymanın içine hayvanın birçok yerini karıştırabilirsiniz. Balık da bu imkansız. 

Taze balığı nasıl anlarsınız? 

Gözünden. Yanımda çalışan insanları da işe alırken göz teması var mı diye bakarım. Yoksa, işe almam. Balığın üstüne bastırdığınızda parmak izi kalırsa beklemiştir. Yüzgeci de kırmızı olmalı.

Sizce Türkiye’de neden yeteri kadar balık tüketimi yapılmıyor? 

Üç tarafımız denizlerle kaplı ülkemizde Osmanlı mutfağına bile balık geç girmiştir. Halbuki o zamanlar kovayı denize daldırdığınızda içi balıkla doluyormuş. Buna rağmen damak tadımıza Anadolu mutfağı hâkim.