Eurovision'da beklenmedik karar! O ülkeler yarışmadan çekildi... Sayı artabilir

2023 yılında İngiltere'de düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'na iki ülke katılmayacağını duyurdu. Başka ülkelerin de ek maliyet nedeniyle çekilmeyi düşündüğü konuşuluyor. İşte ayrıntılar...

Geçen sene Ukrayna'nın kazandığı Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl savaş nedeniyle Liverpool'da düzenlenecek. Ancak iki ülke yarışmaya katılmama kararı aldı.

ÜLKELER ÜCRET ÖDÜYOR

Ülke yayın kuruluşları yarışmaya katılmak için ücret ödüyor, miktar ülkenin büyüklüğüne göre değişiyor. Rusya'nın yarışmadan men edilmesinin ardından bazı ülkelerden daha fazla ödeme yapmaları istendi. Karadağ ve Kuzey Makedonya da artan katılım ücretleri nedeniyle Eurovision'a katılmayacaklarını açıkladı.

BAŞKA ÜLKELER DE ÇEKİLEBİLİR

BBC'nin haberine göre, katılan tüm yayıncıların normalde girmesi için toplam maliyet yaklaşık 5 milyon sterline (105 milyon TL) kadar çıkıyor ancak her bir katılımcının tam olarak ne kadar ödediği kamuya açıklanmıyor. Başka ülkelerin de ek maliyet nedeniyle çekilmeyi düşündüğü konuşuluyor. Etkinliğin Ukrayna adına Mayıs 2023'te Liverpool'da sahnelenmesi için BBC'nin 8- 17 milyon sterlin arasında bir ödeme yapması bekleniyor.

Kuzey Makedonya'dan yapılan açıklamada, 'katılım için artan kayıt ücretinin' yanı sıra ülkedeki enerji krizinin onları bu kararı almaya zorladığını söyledi. Karadağ devlet televizyonu RTCG "Kayıt ücretlerinin önemli maliyetlerinin yanı sıra Büyük Britanya'da kalmanın maliyetine ek olarak – sponsorların ilgisizliğiyle de karşılaştık, bu nedenle mevcut kaynakları ulusal projelerin finansmanına yönlendirmeye karar verdik" dedi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ETKİLİ

Kararda, Rusya'nın Ukrayna ile savaş halinde olması nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması'ndan ihraç edilmesi etkili. En fazla katkıyı yapan ülkelerden Rusya'nın yarışmadan men edilmesinin ardından Rusya'nın bütçeye katkı yapamayacak olması nedeniyle Eurovision yönetimi bazı ülkelerden daha fazla para talep etti.

Karadağ Radyo Televizyon (RTCG) tarafından yapılan açıklamada, yarışmaya katılım maliyetlerinin artması ve sponsorların ilgisizliği nedeniyle Karadağ'ın yarışmadan çekildiği ifade edilerek, "Bu nedenle kaynakları mevcut ve planlanan ulusal projelerin finansmanına yönlendirmeye karar verdik" denildi.

Makedonya Radyo Televizyon (MRT) tarafından yapılan açıklamada ise, katılım için artan kayıt ücretinin yanı sıra Kuzey Makedonya'daki enerji krizi nedeniyle yarışmadan çekilme kararı alındığı belirtildi.

Eurovision Şarkı Yarışması'nın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından yapılan açıklamada, yarışmaya katılım maliyetlerini mümkün olduğunca uygun tutmayı taahhüt ettiklerini ve ücretlerin katılımcının göreceli büyüklüğü ve mali durumu dikkate alınarak rekabet eden ülke sayısına göre hesaplandığı aktarıldı.

Ülkelerden genellikle 5 milyon sterlin civarı bir ödeme talep ediliyor. Fakat net veriler kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Ukrayna'dan Kalusha Orkestra, geçen yıl 66'ncısı yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinciliği kazanmıştı. Yarışmanın ikincisi ise İngiltere oldu. Yarışmanın yapıldığı mayıs ayından sonra pek çok kişi, savaş koşulları nedeniyle yarışmanın Ukrayna'da değil, İngiltere'de yapılacağını konuşuyordu.

Temmuz ayında yapılan açıklamada, Rusya saldırısı altındaki Ukrayna bu yılın galibi olsa da gelecek yıl Eurovision'un gelecek yıl İngiltere'de gerçekleştirilmesine karar verildiği belirtildi.

Eurovision'ı düzenleyen Avrupa Yayıncılık Birliği'nin (EBU) kesin katılımcı listesini bu hafta açıklaması bekleniyor.