Eski ehliyet sahipleri için yolun sonu göründü! İşte yenilemeyenleri bekleyen para cezası...

Eski ehliyetini henüz yenilemeyenler için çok az bir süre kaldı. Bilindiği üzere 1 Ocak 2016 tarihinden önce ehliyet alan kişiler “eski tip sürücü belgesi” sahibi oluyor. Hala eski ehliyetini kullanan kişiler için de İçişleri Bakanlığı tarafından uyarı metni yayınlandı. Ehliyetini 31 Aralık 2022 sonuna kadar yenilemeyen vatandaşlar para cezasına çarptırılacak.

Milyonlarca şoförü ilgilendiren sürücü belgesi yenileme tarihi daraldı. Eski tip sürücü belgesini yenilemeyen ehliyet sahiplerinin bir an önce yeni tip sürücü belgesini alması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016 tarihinden önce ehliyet alan vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar yeni tip sürücü belgesine geçmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

ESKİ EHLİYETİ YENİLEMEYENLER İÇİN SÜRE DARALDI

Ehliyetini 1 Ocak 2016 tarihinden önce alan vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar yeni sürücü belgesine geçmesi gerekiyor. Eski tip ehliyetlerin yenileme işleminin doğabilecek cezaların önüne geçilmesi için ve son tarihe yakın bir zamanda fazla yoğun oluşabilmesine karşın vatandaşların bir an önce ehliyetlerini yenilemesi şart.

Ehliyet yenileme randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alınıyor. Gerekli evrakları ve ehliyet yenileme ücretini yatıran kişiler yenileme işlemlerini kolayca yapabiliyor.

Eski tip sürücü belgesi olan vatandaşlarımız 31 Aralık 2022 tarihine kadar sürücü belgelerini yenilemeleri durumunda değerli kağıt bedeli 13 TL&vakıf payı bedeli 2 TL; toplamda 15 TL ödeme yaparak yeni tip sürücü belgesine sahip olabiliyorlar.

PARA CEZASI VAR

Eski ehliyeti yenilemek için son başvuru tarihi 31.12.2022'dir. Belirtilen tarihe kadar eski ehliyet kullanılabilir. 31.12.2022 tarihini geçirenler ise idari para cezasına çarptırılır. Bu belgeler ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereği 'Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak' fiilinden idari para cezası uygulanacak.

EHLİYET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler 'Alo 199' çağrı merkezinden, mobil uygulamadan ya da 'nvi.gov.tr'den aldıkları randevu ile birlikte gerekli evrakları tamamlayarak, nüfus müdürlüklerine giderek başvurularını tamamlıyor. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor. Başvuruda bulunan kişilerin sürücü belgeleri ellerine ulaşana kadar geçen süreçte nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile başvuru sahipleri araçlarını kullanabiliyor.

Sürücü belgesi yenileme işlemi başvurusunda bulunacakların eski tip sürücü belgelerini ibraz etmeleri gerekiyor. Ayrca 15 TL başvuru ücretini başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine, 'https://ivd.gib.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ya da anlaşmalı bankalara yatırmaları, sağlık kuruluşlarına giderek 'sürücü olur' raporu almaları gerekiyor.