Dünya müzik festivallerine hazırlanıyor

ÇAĞLA GÜRSOY
twitter: CaglaGursoyy Instagram: CaglaGursoyy

Güneş gözüktükçe, havalar güzelleştikçe ben nedense ayrı bir müzik âşığı oluyorum. Daha 2 hafta önce yaz ayının favori Türk şarkılarından bahsetmiştim yine gündemim müzik! müzik! müzik! Müzik festivalleri senelerdir düzenlenen, milyonlarca insanı favori sanatçılarıyla buluşturarak dans ettiren organizasyonlar. Teknolojinin ilerlemesiyle kulağa hitap eden bu festivallerde öyle büyük görsel şovlar yapılmaya başlandı ki her saniyesi baş döndürücü. Aynı zamanda bu festival coşkusu ciddi anlamda sektörleşti. Festivalin olduğu şehre ek seferler düzenleniyor, tur şirketleri festival tatil paketleri hazırlıyor, moda bile festival akımlarından feyz alıyor. 2016 yazı da dünyanın dört bir köşesinde düzenlenen müzik festivalleriyle dolu. Vaktinizi ve naktinizi ayarlarsanız en önemlisi de biletleri hâlâ tükenmemiş bir festival bulursanız benim derlediğim favori festivallerime  göz atabilirsiniz.

COACHELLA (California-ABD):15-17 Nisan/22-24 Nisan

Genel olarak festivallerin ana vatanı Amerika diyebilirim. Henüz Amerika’da düzenlenen festivalleri sollayacak bir Avrupa festivali gelmedi. Coachella’da pek çok Hollywood ünlüsünün de katıldığı, Paris Hilton’u eksik olmayan en popüler festivallerden. Yani diyeceğim şudur ki zirveyi görmek istiyorsanız Coachella doğru tercihlerden biri. 400-900 dolar arası bilet seçenekleriyle bu sene Ellie Goulding, Savages, Sia, Calvin Harris gibi sanatçıları dinleyebilirsiniz.

BURNING MAN (Black Rock Çölü-ABD) 28 Ağustos-5 Eylül

Festivallerin babası! Gıptayla söz edilen pek çok festival Burning Man’in yanında okul balosu gibi kalır öyle söyleyeyim. Çöl ortasında kurulan bir şehir ve çılgın festivalcilerden oluşan şehir halkı. Birbirinden uçuk kostümler adeta görsel şölen. Lokasyon zor ama gidip pişman olanını duymadım. Bu festivalin en kötü yanı dönüşünüzde normal hayata adaptasyon     zorluğu yaşamanız.

GLASTONBURY (Pilton-İNGİLTERE) 22-26 Haziran

İngiltere’nin favori festivali. Pilton şehri doğasıyla meşhur ve 5 günlük eğlence programının doğayla iç içe oluşu olayı daha da bir cazipleştiriyor. Sanatçı listesi çok yeni açıklandı ve olay yarattı. Adele, Coldplay, Wolf Alive, The Lumineers ve daha kimler kimler.

PRİMAVERA SOUND (Barcelona-İSPANYA) 1-5 Haziran

Barcelona şehrini adeta müzik şehrine çeviren bir 4 güne hazır olun. Bu festival dünyanın başka başka köşelerinden getirilen en iyi sanatçıların buluşmasıyla meşhur. Festivalin dışında şehirde o kadar hareketli oluyor ki festivale bilet bulamayanlar kulüplerde de bu coşkuyu          yaşayabilir.

TOMORROWLAND (Boom-BELÇİKA) 22-24 Temmuz

Adı bile etkileyici değil mi? Bu festivalin görselleri internette bir yerde muhakkak karşınıza çıkmıştır. Gerçekliğinden şüphe ettirtecek kadar şaşaalı ve büyüleyici bir atmosfer. Rengârenk giyinmiş binlerce kişi ve rengârenk alevli malevli bir festival alanı. Tekno müziğin savaş alanı da diyebiliriz. Bu sene yine yıkılan bir DJ listesi açıklandı. Tiesto, Fedde Le Grad, Armin Van Buuren, Alesso. Başka  söze gerek yok herhalde?

SZİGET (Budapeşte-MACARİSTAN) 10-17 Ağustos

Tüm dünyanın Budapeşte’yi konuştuğu hafta. Biletler anında tükeniyor. Çünkü kaçırılmayacak sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Bu sene festivalin onur konuğu kim dersiniz? Rihanna! Ve yanında Sia, Muse, David Guetta üçlemesi! Orası yıkılacak belli ki. Bir sürpriz isim ise Türkiye’den. Ünlü rapçimiz Ceza’da Sziget’te sahne alarak festivalcileri coşturacak.

Son trendimiz internet dolandırıcılığı 

Bir trend yazarı olarak internet dolandırıcılığından bahsetmezsem olmaz. İnsanları kredi kartı bilgilerini oraya buraya yazmamaları konusunda bilinçlendirmişken son moda telefon faturalarına yansıtılan ödemeler. Nasıl mı oluyor? Tanımadığınız veya hesabı başka biri tarafından ele geçirilmiş bir arkadaşınızın (bu en tehlikelisi) hesabından bir kampanyaya katılım daveti ve indirim kuponu alabileceğinizi söyleyen bir mesaj alıyorsunuz. Tek yapmanız gereken telefon numaranızı girmek ki size indirim kodunuzu yollayacak sözde dolandırıcı kişi. Numaranızı girdiğiniz anda karşı taraf istediği miktarda parayı telefon faturanıza yansıtıyor. Bir başka taktik ise dizi izlemek, araştıma yapmak vs. için girmek istediğiniz site, giriş için bir koda ihtiyacınız olduğu uyarısını veriyor. Kodu yollamak için telefon numaranızı girmenizi istiyor ve geçmiş olsun! Siz kodu beklerken çoktan faturanıza 10-100 TL arası bir bedel yüklendi. Oyuncu Barış Kılıç da aynı site dolandırıcıları tarafından avlanmış ve olumlu sonuç alamamış.