Diyet sağlıksız beslenmenin sonucudur

‘Bebeğimin Beslenme Kitabı’ ve ‘Neşeli Tabaklar’ın yazarı Sibel Güngör ile sağlık dolu bir sohbet yaptık! Diyete karşı olan ve bunu yapmak yerine sağlıklı beslenmek gerektiğini savunan Güngör, stresin kilo aldırdığının altını çizerek bu sorunun çözümünü siz okuyucular için anlattı.

-’Bebeğimin Beslenme Kitabı’ ve ‘Neşeli Tabaklar’ projesinin detaylarında neler var ve bu kitaplarınızda amaçladığınız neydi? 

Bebeğimin Beslenme Kitabı sağlıklı beslenmeyi bebeklikten itibaren nasıl başlatabiliriz; bunu tariflerle anlatıyor. Uzun bir araştırma süreciyle ortaya çıktı. Bu dönemde çocuklarım daha küçük oldukları için hep evde çalışarak bu kitabı bitirebildim. Neşeli Tabaklar ise ikinci kitabım. Nisan ayında ‘sağlıklı olan sıkıcı değil ki’ sloganıyla çıktı. Sağlıklı ve ev yapımı malzemelerle neşeli, eğlenceli tabakları hazırlamayı tariflerle anlatıyor. Bu kitabı da kendi evimde ve kendi mutfağımda çalışarak hazırladım. Bütün tarifleri çocuklarım mutlaka yemişlerdir. Koruncuk Vakfı’yla olan ortak çalışmalarımız var. Bebeğimin Beslenme kitabı ve Neşeli Tabaklar’ın ilk baskılarının telif haklarını vakfa bağışladım. 
-Sağlıklı olan şeyler genelde lezzet yönünden fakir. Kitabınızbunu yıkacak mı? 
Aslında bu kanı bizde bebeklikten itibaren oluşturuluyor; yani bize empoze ediliyor. Daha eğlenceli, daha güzel bir hayat sağlıksız beslenme ve sağlığa zararlı besinlerle özdeşleştiriliyor. Maalesef ilk hedef çocuklar. Bakınız, reklamların yarısından çoğu bebek ve çocukları hedefler; ‘sağlıksız olan lezzetlidir, eğlencelidir’ mesajları bebeklikten itibaren çocuklarımıza verilmeye başlanıyor. Bu şekilde beslenmeyle ilgili algılarımız yönlendiriliyor. Hâlbuki sağlıklı olan da eğlenceli ve lezzetli…
-Tariflerde ve sunumlarda nelere dikkat ettiniz?
Çocukların hoşuna giden, ilgisini çekecek, eğlenceli figürler ve resimler olmasına dikkat ettim. Neşeli tabaklarla sağlıklı ve ev yapımı malzemelerle de eğlenceli yemekler hazırlanabileceğini göstermek istedim. Çocuklar yemediği veya hiç tadına bakmadığı yemeklerin böylelikle tadına bakıyor, yiyor.
ÇOCUKLAR MUTFAKTA VAKİT GEÇİRMELİ
-Neşeli Tabaklar ile çalışan anneler ve mutfakla arası iyi olmayan babalar için neler düşündünüz?

Hem anne hem babaların çocuklarıyla mutfakta vakit geçirmeleri çocukların beslenmeleri açısından çok önemli... Çalışan anne ve babalar hafta sonları çocuklarıyla birlikte kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmek için bu tariflerden birini hazırlayabilecekleri bu kitabı hazırladım. 

STRES KİLO ALDIRIR

-Sağlıklı yaşam diyet yapmak mı? 
Sağlıklı beslenmek deyince herkesin aklına önce ‘diyet yapmak’ geliyor. Hâlbuki diyet sağlıksız beslenmenin sonucudur. Ben diyete karşıyım, çünkü diyet psikolojik ve fiziksel olarak insanı yoran, yıpratan bir süreç.  Diyet yapmak yerine sağlıklı yemekler pişirmek, sağlıklı beslenmeye çalışmak hem daha kolay hem daha ucuz.  
-Anti-diyet hareketinin öncüsü olarak okurlarımıza tavsiyeleriniz neler olur? 
Toplum olarak stresli dönemlerden geçiyoruz. Bu dönemlerde insanlar aşırı yemek yemeye, yemekle keyif yapmaya yönlenerek kilo almaya başlar. Buna dikkat etmek lazım. Stres, endişe gibi negatif duygular metabolizmayı yavaşlatır ve insanları daha fazla karbonhidrat ve şeker tüketmeye yönlendirir.