Dikkat “mobbing” olabilir!

Çağla GÜRSOY

cglgursoy@hotmail.com

twitter: CaglaGursoyy
Instagram: CaglaGursoyy

Geçen haftaki yazımda İstanbul Moda Haftası’nın başlayacağını ve geçtiğimiz sezonlardan biraz daha farklı olacağını duyurmuştum. Uzun süredir moda haftalarımızda göremediğimiz Özgür Masur, Ezra Tuba gibi bazı başarılı tasarımcılar bu sezon geri dönüş yaptı. Damat, Kığılı ve Hemington gibi erkek hazır giyim markalarının bu sezon akışta yer alması da moda haftasını bayağı hareketlendirmişti. 

Katılımcı kitlesi biraz beklentimin altında kaldı yine. Daha çok ünlü isimler ve tasarım-sanatseverleri görmeye alışkın olduğum moda haftamızda adını bile duymadığım “Instagram ünlüleri” çoğunluktaydı. Onun dışında arı gibi çalışan organizasyon ve PR ekibine en büyük alkışı göndermek istiyorum.

BU TÜR İNSANLARDAN UZAK DURMALI

Arı gibi çalışmaktan bahsetmişken son zamanlarda en çok etrafımda konuşulan genel sorunumuz “Mobbing” konusuna dikkat çekmek istedim. 

Mobbing aslında günlük konuşma dilimize yerleşmiş olsa da tam kelime anlamını bilmeyenler için ufacık açayım. 

Tam kelime anlamı “Bezdiri veya yıldırma” olabilir. Bir kimseye yapılan psikolojik şiddet, rahatsızlık verme, psikolojik taciz, sıkıntı verme gibi durumlarda kullandığımız bu sözcük geçtiğimiz senelerde ciddi olarak ele alındı ve “Mobbing” uygulayan işyerlerine büyük cezalar kesildi. Günümüzde ofis işi yapan arkadaşlarımdan görüyorum ki işverenler bu konuda titiz davranmaya başlamış olsalar bile çalışanlar arasındaki bezdirme politikası almış başını gitmiş. 

Birbirinden farklı insanların aynı çalışma ortamını paylaşması ve anlaşması zor olabilir ama sevmedikleri insanı istifa ettirene kadar uyguladıkları ruhsal şiddetin hiçbir açıklaması olamaz. 

İnsan kaynaklarının bu konuda daha hassas olması gerekir diye düşünüyorum.

Gelelim özel hayatlarımızdaki eşimiz dostumuz dediğimiz insanlar tarafından gördüğümüz “Mobbing”e. En tehlikeli insan türü diyebiliriz. 

Bu kişiler çoğunlukla manipülasyon ustası olup sizin doğrularınızın yanlış olduğuna ikna etmeleriyle bilinirler. 

İkili ilişkilerinizde sürekli negatif elektrik aldığınız kişiler varsa, o kişilerin yanında kendinizi eksik ve yetersiz hissediyorsanız, “Senin iyiliğin için söylüyorum” kalıbı altında sürekli eleştiri alıyorsanız, “Onsuz asla yaşayamam” gibi muhtaçlık duygularınız ağır basıyorsa aman dikkat! 

Farkında olmadan mobbinge maruz kalıyor olabilirsiniz. Konu üzerinde çalışmalar yapan uzmanların görüşü bu maskeli mobbinglerin ciddi depresyonlar ve travmalara yol açtığı.

İyiki varsın emoji

Birazda güzel şeylerden bahsedeyim. Bir süredir takipte olduğum ilginç araştırmalar yapan bir blogta bir yazı okudum. Şu sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarıyla hayatımıza giren “emojiler” yani nam-ı diğer “gülen suratlar” (hepsi gülmüyor tabii) yaygın kullanılmaya başlanıldığından beri dünya genelinde insan ilişkileri %30 gibi bir oranda düzelmiş. İlişkileri sıcak ve sevimli tutan en önemli unsurlardan biri sık emoji kullanımıymış. Hatta konuyu sordukları bazı gençler çoğunluk kadınlar olmak üzere “emojisiz bir ilişki” düşünemediklerini söylemişler. Emoji kullanımının azaldığı oran kimi zaman ilişkinin bitme oranıyla paralel gidebiliyormuş. Valla bana mantıklı geldi bu tespit. Şimdi gidip hemen sevdiklerime birkaç kalp, gülücük, maymuncuk falan atayım.