Cem Yılmaz’ın klasik müziğe katkısı oldu

19. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 9 Eylül’e kadar devam ediyor. Tüm dünyadan önemli sanatçıların yer aldığı festivalin sanat yönetmenliğini şef Gürer Aykal yapıyor. Türkiye’de “Klasik Müzik” denince akla gelen ilk isimlerden olan ve hakkında iki kitap yazılan Aykal ile müzik konuştuk.

Antalya Piyano Festivali, sizin için ne ifade ediyor?

Ben bu festivale hep katıldım. Çünkü Antalya’da olacak her şey, benim ülkemde bir artıdır. Yıllardır gerek Borusan Filarmoni Orkestrası gerekse de Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası ile bu festivali zenginleştirmeye çalıştım. Çünkü orkestranın verdiği zenginliği, başka bir şey sağlamıyor. Sonraları, aynı zamanda bir piyanist olan Belediye Başkanı sayın Menderes Türel ile çok rahat çalıştık. Kendisi bizi her zaman özgür bıraktı. 

MÜZİK EN BÜYÜK OLGU 

Sizin orkestra şefliğinizin yanında bir de akademisyen kimliğiniz var. Sizin için dinleyici karşısında mı, yoksa öğrencilerin karşısında olmak daha keyiflidir?

Türkiye’de şimdiye kadar birçok orkestra şefi yetişti. Bunların arasında benim yetiştirdiklerim de var. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Çünkü onlarda kendi gençliğimi görüyorum. Çoksesliliği kavramak, demokrasiyi algılamakla özdeştir. Çoksesli düşünebilmek, karşıdaki insana saygı duymayı da beraberinde getirir. Müzik, insanın yarattığı en büyük olgudur. Müzik, insanın içinde vardır. Yeter ki bunu en iyi şekilde alalım ve birlikte olalım. Bir konsere geldiğinizde birlikte oluyorsunuz. 

Hakkınızda, Evin İlyasoğlu tarafından iki tane kitap yazıldı. Mesela son yazılan “Gürer Aykal, Şefle Yüz Yüze” kitabını elinize ilk aldığınızda size neler hissettirdi? 

Bu çok onur verici bir şey… O kitapları okuyanlar, bir orkestra şefinin nasıl aşamalardan geçtiğini görebiliyorlar. Bir müzik insanı olarak ne gibi çalışmalar yaptığınızı, nasıl çevrelerde olduğunuzu ve özellikle de ülkeniz için, ülkenizdeki bestecilerin sesi olmaya çalışmak için neler yaptığınızı anlatan belgedir. Besteci yazar ve eser orada kalır. Eğer bir orkestra şefi onu çaldırmazsa, kimse duyamaz. Bu kitap, kendi ülkesinin bestecilerinin sesi olan bir orkestra şefinin hayat özetidir. 

TÜRKİYE’DE MİLYONLARcA KİŞİYE ULAŞTIM 

BİFO’nun Rahmi Koç, Ali Poyrazoğlu, Cem Yılmaz gibi isimlerle verdiği konserler, birçok insana klasik müzikle tanışma imkanı verdi. Ünlü insanlarla konserler düzenlemekteki amacınız bu muydu? 

Ben bütün bunları niçin yaptım zannediyorsunuz? Cem Yılmaz’la verdiğimiz iki konser sayesinde, Türkiye’de ulaşamayacağım milyonlara ulaştım. Bu planlı bir işti. Ben insanlara orkestranın nasıl olduğunu ne kadar anlatsam olmaz ama Cem anlatınca herkes anladı. Cem Yılmaz’ın Türkiye’de klasik müziğe de katkısı oldu diyebiliriz (gülüyor). Ellerine sağlık Cem! 

TÜRKÜLER HERKES İÇİN HAZİNEDİR

Grammy ödüllü Alicia Keys, sosyal medyada bir tekne gezintisi esnasında “Halkalı Şeker” dinlerken bir paylaşımda bulundu. Türküler, dünya için önemli midir? 

Evet, türküler tüm dünya için hazinedir. Anadolu topraklarını ve bizi; bizden de önceleri düşünüp binlerce yıl öncesine gidin. Burada her bölgenin ayrı ayrı müzikleri var. Bugün hala o müzikler yaşıyor. Bunların üzerine her gelen kültür bir şeyler katıyor. Sanat, “Ben yaptım, oldu” ile ilerlemez. Sanat düşünülerek ve çok çalışılarak yapılır.