Celal Akkök: Günay Tuncel'e vefasızlık yapıldı

Beyoğlu’nun en özel mekânı Litera’nın sahibi Celal Akkök ile başarısının sırrını konuştuk. Akkök, hem Günay Tuncel’in son anlarını hem de Pera’nın eski ve yeni gece hayatını anlattı.

Recep ASLAN

Bu mesleğe nasıl başladınız?

Ben bu mesleğe 14 yaşında Günay Restoran’da başladım. Yıllar sonra benim ilk patronum olan Günay Tuncel ile her çarşamba burada buluştuk ve onun da patronu olan Kulüp 12’nin sahibi Ertuğrul Kahraman, üçümüz üç kuşak birbirine patronluk etmiş insanların en küçüğü olarak onlara eşlik ettim. 

Litera’nın başarısından bahseder misiniz?

Litera, 2003 yılında benim tarafımdan kuruldu. Litera da o dönem buranın Alman Kültür Merkezi Goethe Endüstri binası olması sebebiyle kuzey mutfağı yaptık. Avusturya, Almanya, Rus, Macar ve daha sonra buna Akdeniz mutfağını da ilave ettik. Müdavimlerimiz var. Şener Şen, Ahmet Ümit ve rahmetli Ara Güler gibi… 

AKM ve Galataport projesinin Beyoğlu’na nasıl katkısı olacak?

Bir toplumun kalkınmasının en önemli etkisi kültür ve sanattır. Dört gözle yenilenerek bitmek üzere olan AKM’yi bekliyoruz. Galataport projesi çok etkili olacak. Beyoğlu’nun tarihi bir dokusu var. Geçmişte insanların, özenerek geldiği kılık kıyafete ve yürüyüşüne dikkat ettiği bir alandı. Ben bugün bu kıyafetimle dolaşıyorum Beyoğlu’nda sırıtıyorum.  

Sizce Günay Tuncel’in cenazesinde vefasızlık yapıldı mı?

Günay Bey ile ben 1984 yılında çalışmaya başladım. 1987’ye kadar 3 sene çalıştım. Günay Bey’in son hastalık döneminde çok yanında oldum. Kanserdi kendisini elimden geldiğince destekledim. Fakat cenazesinde baktım eski çalışan personeli vardı. Yakın dostum diye gördüğü eski Günay dönemindeki sahneye çıkan sanatçılar, müzisyenler ve parıltılı ışıltılı gece hayatından yanında kimse yoktu. Bir tek Sibel Can çelenk göndermiş onu gördüm. Bu bir vefasızlık bana göre... Bir sürü sanatçı onunla beraber çalıştı. Ajda Pekkan’ından, Ebru Gündeş’ine, Sezen Aksu’dan Emel Sayın’a kadar ama hiç kimse yoktu yanında.

Mekânı popüler insanlar tanıtıyor

16 yılı geride bıraktınız? Hedefiniz nedir?

Bugün yurtdışına gidiyorsunuz. Bir kafeye bakıyorsunuz 1841 yılından beri yaşıyor. Bizde hiçbir yer yaşamıyor. Benim 16 yılım bitiyor. Yarınlara ne kadar taşırsam o kadar taşımak istiyorum Litera’yı. 

Tanınmış kişilerin gittiği mekânların popüler olması doğru mu?

Mekâna popüler insanlar gelip gittiği için geliniyor. Eğer o gittiyse iyidir diye bakılıyor. Ama çokta keyifli mekânlar olmuyor bunlarda.