Cansu Kurtçu: Beste yapmak için müzikal bilgi şart!

Yazdığı şarkılar kadar solist performansı ve duruşuyla son dönemin adından sıkça söz edilen isimlerinden Cansu Kurtçu, Berkay ile ortak bir çalışmaya imza attı. Müzik dünyasının başarılı iki ismi ‘Deligül’ parçasına düet yaptı. “Deligül”, kısa sürede dijital müzik platformlarında en çok indirilen ve dinlenenler arasında yer alırken Cansu Kurtçu ile bu müzikal birlikteliği konuştuk.

‘Deligül’ şarkısının hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?

Ben biraz fazla düşünen soran sorgulayan bir insanım. Kendimi, hatalarımı, yaptığım iyi şeyleri, ülkemi, dünya insanlarını… O yüzden yüklerimde ağır oluyor. 15 Temmuz darbesinden sonra herkes gibi aklımda yüzlerce soruyla uyanıyorum. Bir gün banyoda gayet sıradan her insan gibi el yüz yıkama faslımda aynada kendime uzun uzun bakarken yakaladım kendimi ve orada bu sözleri yazdım. Sonra müziği vs. derken bugün dinliyoruz. 

Berkay işbirliği nasıl ortaya çıktı?

Berkay, profesyonel müzik yolculuğuna başladığı günden itibaren şarkılarımı kendisiyle paylaşırım, albümlerinde okumuştur. Bu şarkıyı da evime ziyarete geldiği bir gün dinledi. Çok beğendi. Bir de tabii şarkı gerçekten hepimizin ortak duygusu. O da çok etkilendi ve içinde bulunmak istedi. Biz de seve seve dedik.

Berkay’ın size şans getireceğine inanıyor musunuz?

Şükürler olsun! Ben zaten yeterince şanslı bir insanım. Umarım benim şansım Berkay’a bulaşır. 

ÜRETMEM ALLAH’IN BİR HEDİYESİ

Bir şarkıcı için önemli olan nedir? Satış rakamları mı yoksa dinleyicilerin sevgisi mi?

İkisi de tabii ki. Ama bunca yıl gördüklerimden şunu söyleyebilirim. Satış rakamı kovalamak kısa vadede mutluluk getirse de uzun vadede hezimet getiriyor. Dinleyici sevgisi her şeyin çok üstünde oluyor. Hiç görmediğin tanımadığın insanların hayatına dokunabilmek, yeri geldiğinde şifa olabilmek paha biçilemez bir duygu…  

Bir insanın beste yapabilmesi için neler yaşaması gerekli sizce?

Önce bunun Allah’ın çok cömert bir hediyesi olduğunu bilmek ve şükretmek lazım. Üretenlerin insani algıları biraz daha hassas olduğu için acıyı da mutluluğu da biraz abartı yaşarlar. Hayal gücü çok geniştir, aynı zamanda empati yeteneği… İşte bunlar söz yazdırır, beste yaptırır. Ama beste için az da olsa müzikal bir bilgi birikim illa gerekli. 

Hayatınızda olmazsa olmazlarınız nelerdir?

Ailem… Buna köpeklerimde dahil tabii… Evimi şenlendiren dostlarım ve illaki kağıt, kalem (gülüyor).  

BANYODA YAZDIM

Bugüne kadar beste yaptığınız en ilginç yer neresiydi?

Başta söylediğim gibi bu şarkıda yaşadım, banyo (gülüyor).   

Bu dönemde pek çok oyuncunun şarkıcılık, pek çok şarkıcının da oyunculuk tarafı da var. Bir iç içe geçmişlik söz konusu. Sizin için geçerli mi bu durum?

Sanata gönül vermişsen illa tek bir tanesiyle yetinemiyorsun. Ama gönül vermişsen! Ünlü olmak için değil! Hepsi bir birini besleyen şeyler, becerebilenlere asla karşı değilim. Bana da geldi ve geliyor böyle teklifler. Önce çok heyecanlanıyorum bayıla bayıla, sonra o cahil cesaretim beni terk ediyor ve yapacaksam iyi olmalıyım deyip kendimi o konuda geliştirecek şeylere yöneliyorum. Kim bilir her an bir delilik yapabilirim. 

İNSANLAR VÜCUTLARINA KÜS 

Şimdi ünlülerde vücut takıntısı oluştu. Neredeyse spor salonlarından çıkmıyorlar. Sizin öyle bir takıntınız var mı? 

Keşke olsa! Sadece ünlülerde değil kimi görsem kilo ve estetikten başka konuşacak konu kalmadı sanki. Herkes kendiyle küs. Ben çok üzülüyorum bu duruma. Kendine iyi bakmak çok önemli ama abartı sporunun (profesyonel sporcu değilsen) insanı sağlıksızlaştırdığını düşünüyorum. Ben keyifli yürüyüşler severim, yüzmeyi severim ve yogayı. Düzenli yapamasam da yaptığım an çok mutlu oluyorum ve bu bana yetiyor.

HAYALİM AYVALIK’TA YAŞAMAK 

İleride kendinizi nerede görüyorsunuz?

 Ben hep kendimi Ayvalık’ta evimde şarkılarımı ve kitaplarımı yazarken, ailem ve dostlarımla hep gülerken görüyorum.  Bunu her yaz yapıyorum tabii ama hayalim tamamen orada olmak. Bu bir tarafta dursun. Ama bunca kıyametin içinde sabırla yürüdüğüm bu yolda, yazdıklarımla Türk müziğine ve bizden sonraki nesile büyük izler bırakacağımı biliyorum. 

Kendinizi anne olarak hiç düşünüyor musunuz?

Pek düşünemiyorum. Hayal edemiyorum o kısmı. Olunca bakacağız artık (gülüyor).  

Neşenizi kim ya da ne kaçırır?

Uzun zamandır neşemi kaçıran tek şey ülkemin, insanlarımın, bu şanlı toprağın hiç hak etmediği olaylar yaşaması. Gerisi teferruatmış.