Servet avcıları didik didik arıyor! Trilyonlar değerindeki gizli hazine... Bunu bulan paraya para demiyor

Madenler dünyanın oluşumdan bu yana meydana gelen çok değerli fosil kaynaklarıdır. Bazıları yüzbinlerce bazıları ise milyonlarca yılda oluşumlarını tamamlayan bu fosiller çıkarılması ve bulunması oldukça zor olduğu için küçük bir servet değeri taşırlar. Yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan bu madenler ekonomik olarak yüksek oldukça yüksek değerlere sahiptir.

Yalnızca birkaç gramı bile milyon dolarlar değerinde olan birçok madde bulunuyor. Oluşumu çok uzun yıllar süren ve çıkarması bir hayli zor olan bu maddelerden bazıları sanayide bazıları ise süs eşyası gibi amaçlarla kullanılıyor. 1 gramı bile servet değerinde olan bu maddeler oldukça nadir oldukları için titizlikle ve itina ile çıkarılıyor.

Altın, gümüş ya da pırlanta gibi bilinen değerli madenlere kıyasla binlerce kat daha değerli olan bu maddeleri bulan adeta paraya para demiyor. Bir mineralin cevher değeri taşıması için piyasa şartları gibi birtakım ekonomik etkenlerce belirlenen Tenör değerlerine sahip olması gerekiyor.

BUNU BULANLAR PARAYA PARA DEMİYOR

Painite 1 gramı: 9000 dolar

Nadir bulunan bir borot minerali olan, içindeki demir oranına göre farklı renklerde bulunan Painite, şifa niyetine kullanılan bir kristaldir. Painite taşı dünya üzerindeki en değerli taşlardan birisidir. 2001 yılında sadece dünyada sadece 3 tane bulunan bu değerli taş Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdırdı.

Painite taşının renkleri ve ağırlıkları Almandin, Spessartit ve Yakutlarla benzeşir. Bu da demektir ki bazı painite taşları diğer taşlarla karıştırılmıştır. Ancak Painitlerin yakutlardan farklı kırılma indisi değerleri vardır. Ayrıca painite taşı diğer taşlardan daha farklı bir çift kırılma ve absorpsiyon spektrumuna sahiptir.

Tritium 1 gram: 30.000 dolar

Tritium, tiyatro, okul ve ofis binalarında bulunan ÇIKIŞ işaretlerinde kullanılan bir maddedir. Sadece ABD'de 2 milyondan fazla trityum EXIT işaretleri bulunmaktadır. Hidrojen molekülünden elde edilen doğal bir izotop olan trityum oldukça radyoaktif olması ile bilinir.

Enerji üretimi ve nükleer yakıt karışımının en önemli parçası olarak kullanılır. Trityum, bir proton ve iki adet nötrondan oluşmaktadır. Bu sayede nükleer füzyon enerji üretimi için kullanılır. Nükleer fizyonun kullanılması için yüksek derece bir sıcaklığın ve basıncın olması gerekir.

Pırlanta 1 gramı: 55.000 dolar

En sert maddelerden biri ve değerli bir taş olan pırlanta, saf karbondur. Taç, kemer ve külah olmak üzere 3 bölümden oluşur. Pırlanta, elmas madeninin belirli bir formda kesilmesiyle elde edilen taşın kesim şeklidir.

Yani elmas pırlantanın ham maddesidir. Elmasın 57 yüzey oluşturacak şekilde kesilmesi ile pırlanta oluşturulmuş oluyor. Pırlantalar gözle bakıldığında aynı görünse de hiçbir pırlanta bir diğerinin aynısı değildir. Bir pırlantanın fiyatı dört özelliğine bağlıdır.

Kaliforniyum 252 1 gramı: 27 milyon dolar

Gerçekte herhangi bir pratik kullanım alanı olmayan kaliforniyum 252, 1950 yılında keşfedilmiş bir maddedir. Yeryüzünde doğal yollar ile elde edilmeyen kaliforniyum pek çok farklı alanda kullanılır. Özellikle petrol kuyusu nem ölçümleri ile altın ve gümüş araştırmalarında kaliforniyum kullanılmaktadır. Kaliforniyumun atom numarası 98 olarak bilinir. Cf sembolüne sahip olan kaliforniyum metalik kimyasal bir elementtir.

Nükleer araştırmalarda kullanılan kaliforniyum fisyon parçacıkları olarak da kullanılır. Nötron kaynağı olan kaliforniyum çeşitleri petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında yer alır. Bunun yanı sıra altın ve ya gümüş araştırmaları yapılırken tüm bu çalışmalarda da kaliforniyum kullanılmaktadır.

Antimatter (Antimadde) 1 gramı: 62 trilyon dolar

Dünyanın en pahalı maddesi ünvanına sahip Antimadde, muhtemelen uzay yakıtı olarak kullanılabilir ancak bunun için pahalı ve ileri bir teknolojiye ihtiyaç var. Antimadde antiparçacıklardan oluşan maddedir. Antiparçacıklar ise normal maddenin yapı taşları olan parçacıklarla aynı kütleye fakat zıt işaretli ama aynı büyüklükte kuantum sayılarına, örneğin elektrik yüküne sahip parçacıklardır.

Daha da özelleştirecek olursak, antimaddenin atomaltı parçacıkları, normal maddeye göre zıt özellikler taşımaktadır. Bu atomaltı parçacıkların elektrik yükleri, normal maddenin atomaltı parçacıklarının tam tersidir.

Kuyrukluyıldız tozu: 1 gramı 28 milyar euro

"Stardust" uydusunun uzayda "Wild II" adlı kuyrukluyıldızdan topladığı tozun gramı 28 milyar euro'ya geliyor. ABD'li gezegen bilimci Amir Alexander, tozun Güneş Sistemi'nin ilk zamanlarına ait olduğunu açıkladı.

Elli yıl önce Avustralya'ya düşen bir meteorda 5-7 milyar yıl önce oluşmuş, Dünya'da şimdiye kadar görülen en eski yıldız maddesi keşfedildi.

Bir yıldızdan kopup uzaya saçılarak soğuyan parçalara yıldız tozu adı verilir. Bu yıldız tozları bir meteor içinde sıkışıp milyarlarca yıl boyunca orada kalabilir. Bunlar Güneş Sisteminden önceki zamanda neler olup bittiği hakkında ipuçları taşırlar.

Ancak bu tür antik tanecikleri bulmak zordur. Oldukça ender bulunurlar. Bu taneciklere Dünya'ya düşen meteorların sadece yüzde beşinde rastlanır. Ancak 1969 yılında Avustralya'ya düşen Murchison göktaşında antik taneciklerden bol miktarda bulunmaktadır. Bu çalışma için göktaşındaki parçalar yaklaşık 30 yıl önce izole edilmişti.