Bu program bir beyaz ekran şehrengezi

ONUR AKBAŞ
onurakbastde@gmail.com

Şehrengizler, Divan edebiyatında bir şehrin güzelliklerini anlatan ve anlattığı şehri şehir yapan özelliklerden bahseden çoğunlukla klasik mesnevi tarzında ele alınmış eserlerdir. Ben bu eserler üzerinden modern kentlere bir kapı aralama adına üniversite yıllarımda (zannederim 2004 yazına denk gelen bir zaman diliminde) bir radyo frekansında bu isimde bir program da yaptım. Bu bağlamda yukarıda bahsini ettiğim formatta geçtiğimiz pazartesi 18:45’te ilk defa TRT haberde ekrana gelen ve hafta içi her gün ekrana gelecek olan programın bu ilk bölümünde, Amasya’yı bir de Kudret Karakuş’a ait “Efsane Aşkların Başkenti” şiirinin hayal boyasında seyran ettim.

YENİLE YENİLE YENİLENMEK

Olaylar vardır, hayatımızda onulmaz olgulara kapı açan. O kapının eşiğinde donup kalma makamında, durduğumuz o ilk an, sanki bir kapı eşiğinde değil de bizi yutmaya azmetmiş bir ejderha ağzında zannederiz kendimizi. Oysa ateş kızılından gül kırmızısına dönecek yeni bir dünya bekler bizi o kapının ardında. İşte her şey o hayret anında başlar. Ya ebediyen yok olursun yahut da küllerinden doğmaya hazır bir aday. İşte o eşikteki cehennemde her ıstırap yeniden doğuşa bir kamçı, her tökezleme varışa bir kilometre taşı olacaktır. Şair bu durumu: “Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır” diye anlatır. Bu haftanın başında, 360 TV’de  ilk bölümü ekrana gelen ve Sevgili Yeşim Salkım’ın sunduğu içeriği adında saklı 'Yeni Ben' programında böbrek hastası olduğu için 'eksik insan' diye terk edilen Nuray Aktaş’ın kendi cehenneminden yeniden var oluş adına devşirdiği cenneti izlerken geldi bu satırlar aklıma.

'EVİN NEŞESİ'NE BİR YAZAR GELDİ

Edebiyatımızda en büyük eksiğimiz, çocuklarımıza dönük ciddi bir birikimin olmamasıydı. Ne var ki son 15 yıldır ciddi sayıda çalışma ortaya kondu. Bu sahada uzman isimlerden biri, Mira’nın Düşleri isimli çocuk kitabının yazarı sevgili Hatice Eğilmez Kaya. Kaya, TRT Radyo-1’de geçtiğimiz Çarşamba günü saat 10:07'de Evin Neşesi programında, sevgili Seda Arslan Şavural’ın konuğuydu. Çocuk edebiyatına dair yayımlanmaya hazır iki kitabının müjdesini de o programda almış olduk.