Bir dönem canımı çok acıttılar

Hüner Coşkuner, iki yıl aradan sonra yeni albümü ‘Seni Acele Görmem Lazım’ ile sevenlerinin karşısında. 30 yıldır müziğe hizmet eden sanatçı, camia içindeki hırsları şu sözlerle anlattı: Hırsın içinde kıskançlıklar var. Ezip geçmek, yok etmek var, canlar yakarak bir yere gelmek var. Bunlar bana çok yapıldı.

Küçük yaşlarda müziğe olan ilginizi siz mi yoksa aileniz mi keşfetti? 

Çevremin beğenisiyle kendimi keşfeder oldum. Çok klasik anlatımlardır bunlar. Müziğe küçük yaşlarda başlamak elbette bana küçük avantaj sağladı.

Üsküdar Musiki Cemiyeti’nin kurucusu Emin Ongan’dan dersler almak yaşamınıza neler kattı? 

Üsküdar Musiki Cemiyeti benim için büyük bir okuldu. Kurduğu kuruma ufuk kazandıran ve Türk musikisine çok önemli katkıları olan bestekâr Emin Ongan hocamdan feyz aldım. Bilgi biriktirdim. Usul, nazariyat makam ve nota bunlar bir sanatçı için önemli bilgilerdir. Sonra sahneye çıkma hayallerim başlamıştı. Repertuvar bakımından geniş bir zenginliğim olmalıydı. Sonra yine Melahat Pars, Feriha Tunceli ve Kamuran Yarkın’dan feyz aldım. Şu an hayatta olan Kamuran Yarkın hocamla çok sahnelere beraber çıktık. 

Türk Müziği’nde günümüzde üretim artık eskisi gibi olmuyor. Sizce sebepleri neler olabilir?

“Bu akşam bütün meyhanelerini dolaştım İstanbul’un”, “Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim”, “Sen gençliğimin katlisin”, “Kapın her çalındıkça” gibi bu değerli şarkılar benimle özdeşleşmiştir, çok sevilmiştir. Ama böyle şarkılar artık çıkmıyor. Kısır bir döngü yaşanıyor sanki, formatta bir durağanlık var. İnanıyorum kıymetli bestecilerimiz yine kalbe dokunur güzel şeyler üreteceklerdir.

Okullu ya da alaylı olmak sanatçıya nasıl bir deneyim kazandırır?

Bu işin temelinde ve özünde emek vardır. Tabii bu da doğuştan gelen yetenekle olur. Yeteneği geliştirmekte kişinin özverisiyle olur ve gelişir.

HIRSIN İÇİNDE KISKANÇLIK VAR 

Hırslı olmak sizin için ne ifade ediyor? Çalışmalarınızda hırslı olmak başarının anahtarı sayılır mı?

Benim tutkularım var. Gönül bağıyla bağlı olduğum müziğim var. Ömrümü verecek kadar sevdim müziği. Çok da hırslı değilim. Hırsın içinde kıskançlıklar var. Ezip geçmek, yok etmek var, canlar yakarak bir yere gelmek var. Bunlar hırs gibi geliyor bana, inanın bizim camiamızda bunlar var. Bana çok yapıldı. Ben bunları yaşadığım için çok hırslı değilim diyorum ama şarkı konusunda ve albümde hırslıyım. Bir de hayat çok güzel, acısıyla tatlısıyla. Ben çok hassas ve duygusalım. Amacım iyi müzik yapmak, kalıcı olmak

Müzikte başarılı olmayı neye borçlusunuz? 

Müzikte başarılı olmayı çok çalışmaya borçluyum. Bir de samimiyet ve cesarete.

Türk Müziği’ne yıllarca hizmet ettiniz. Sizin bu konuda bir rakibiniz var? 

Benim yarışım kendimle rekabet her zaman olmuştur. Rekabet güzelliği ve kaliteyi doğurur.

Son çalışmanızda söz ve müziği size ait şarkılar yer alıyor. Albümünüzden biraz bahseder misiniz? 

Dört şarkılık bir albümle çıktım sevenlerimin karşısına, birçok duyguya hitap edecek şarkılar hazırladım. Albümde farklı farklı lezzetler var. Hüner Coşkuner tavrını tarzını bugünün soundlarıyla harmanladık. Gençlerin seveceği bir albüm oldu. Kendimi yenilemek istedim. Değişim ruhumda var. Ben zaten hep bir arayış içindeyim. 

Topluma mal olmuş bir sanatçı nasıl olmalıdır?

Sanatçı, sanatla uğraştığı ve ürettiği sürece sanatçıdır. Bir sanatçı bir ulusun aynasıdır örnek alınan kişidir. Sanatçı ıstırapları neşeye çeviren insandır.

EĞER SANATÇI OLMASAYDIM STİLİST OLURDUM 

Yaşımı artık tersten okuyorum 25 yaşımdayım diyorsunuz ki, böyle genç görünmek için neler yapıyorsunuz?

O espriydi ama kendimi hâlâ 25 yaşında hissediyorum içim enerji dolu içim içime sığmaz. Bu birazda genetik durum... Ama çok yürüyüş yaparım. Huzura da bağlı, huzurlu ve sağlıklı olursan yüzüne vücuduna vurur. Erken kalkarım. Doğayı ve doğallığı severim. Sebze balık yerim, bol su içerim. Sanatçı kendine bakmalı. 

Televizyondaki yarışma programları sizce müziğe destekliyor mu? 

Yarışmalar oraya çıkıp şarkı icra eden, genç yeteneklere bir fırsat veriyor, sonra arkası gelmiyor. Orada 1 veya 2 kişi ismini duyuruyor muhaffak oluyor ama orada kalıyor. Biraz reyting amaçlı bu yarışma programları kazansa bile kalıcı olup olmayacağına halk karar verecektir ama bir de çalışarak araştırarak iyi bir şarkı bularak ve disiplinli olarak şöhreti yakalayabilirler.

Yaşamınıza müzik girmeseydi, başka hangi meslekte olurdunuz hiç düşündünüz mü?

Müziği kendimi bildim bile seviyorum. Eğer hayatında müzik olmasaydı stilist olmak isterdim.