Besinlerdeki mutluluk

Çalışmalara göre besinlerin mutlulukla çok yakından ilgisi var.

Uzmanlar mutluluk hormonu seratonin salgılatan besinleri sık sık tüketmemizi söylüyor. Çünkü seratonin az salgılanırsa kanser olma riskimiz 40 kat artıyor. İşte mutlu eden besinlerden bazıları

Çileğin dünyası: Çilek, iyi bir folik asit, C vitamini ve mangan kaynağıdır. Yüksek oranda lif içerir. Kokusu ve görünüşü itibarıyla sempatik bir meyvedir. 150 gr çilek 48 kaloridir. Kalori içeriği düşük olması sebebiyle kilo vermek isteyenler için iyi bir tercih olacaktır.
Potasyum kaynağı muz: Kokusuyla bile sakinleştirici özelliğe sahip iyi bir potasyum kaynağıdır. Tok tutucu özelliğe sahip bir meyvedir. Süt ile birlikte sabah kahvaltıyı sevmeyenler için iyi bir tercih olur. Aynı zamanda küçük bir muz ve 2 adet ceviz, sağlıklı ve tok tutan bir ara öğün olarak, zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Bir protein kaynağı yumurta: En kaliteli protein kaynağıdır. Bioyararlığı oldukça yüksektir. Ender D vitamin kaynağı olan yumurta aynı zamanda demirden de zengindir. Yediden yetmişe oldukça pratik bir tüketimi vardır. Haşlanmış yumurta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Geç acıktırdığından dolayı, diyet yapanlar tüketmekten oldukça mutlu olurlar. Akşam yemeğinde zeytinyağlı yapılan bir menemen, hem pratik yapılır hem de besleyici bir öğün oluşturur.
Ahudu/Frambuaz: C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri, lif açısından zengin bir meyvedir. Özütleri özellikle cilt ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Kadınlar için kozmetikte sevilerek kullanılmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp sağlını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.
Balkabağı’nın gizemi: Lif oranı oldukça yüksektir, bağırsak hareketini arttırır. Tatlı olarak yapıldığında, un ve şeker içermediğinden, kalorisi daha düşüktür. Çorba olarak yapıldığında mineralden zengin ve lifli bir çorba olduğundan tok tutar.
Bitter çikolata olmadan olmaz: İçeriği %60 kakao içeren bitter çikolatanın, flavanoidleri çok fazla içermesine bağlı olarak antioksidan özelliği fazladır. Glisemik indeksi diğer çikolatalara göre daha düşük olduğundan, insülin duyarlılığını geliştirmektedir. Polifenollerden zengin olduğundan, kalp damar sağlığı açısından önemlidir. Haftada 3 kez 30 gr tüketmek yeterlidir.