Zerzevan'da ABD rozeti!

Zerzevan'da Amerikan rozeti! Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde, Roma İmparatorluğu döneminde ‘askeri yerleşim' olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'ndeki kazılarda gün ışığına çıkarılan rozet merak uyandırdı.

Diyarbakır Çınar İlçesi'ne 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan Zerzevan Kalesi'nde 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Zerzevan Kalesi'nde yapılan kazılarla ilgili TRT 1'de yayınlanan Pelin Çift ile Gündem Ötesi programında açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazı çalışmalarında bir rozet de bulduklarını söyledi.

Coşkun, Zerzevan Kalesi'nin doğu surlarında 125 santimetre derinlikten çıkarılan rozetin yüzeyindeki motifin ilk defa 1782 yılında tasarlandığını söyledi.

Rozetteki kartal sembolü 1 doların üzerinde yer alıyor.

300 YILDIR TOPRAK ALTINDA

Bu tip rozet ya da düğmelerin erken örneklerinin 1850'li yıllarda ABD'de kullanıldığını belirten Coşkun "Zerzevan Kalesi'nde bakır-çinko alaşımı bu rozetin ortaya çıkarılması oldukça ilginç ve çekici. Analizler sonrası rozetin üretiminde 15. yüzyıl sonrası bir teknoloji kullanıldığı anlaşılmıştır. Ayrıca arkeometrik analizler rozetin 18. yüzyıldan itibaren yaklaşık 250-300 yıl toprak altında kaldığını göstermektedir" diye konuştu. Coşkun, "Rozetin Zerzevan Kalesi'nde toprak altında kaldığı sürenin, ABD'nin ilk kurulduğu zaman dilimine ya da kuruluşun hemen öncesine denk gelmesi oldukça şaşırtıcı" ifadelerini kullandı.