Kırgızistan’ın önerisi üzerine 2016'yı "Yusuf Has Hacip Yılı" ilan eden Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in himayesinde ülkenin kuzeyindeki Tokmok şehrinde anma programı düzenlendi.
Başbakan Sooronbay Ceenbekov, programda yaptığı konuşmada bin yıl önce Karahanlılar döneminde bu topraklarda dünyaya gelen Yusuf Has Hacib’in dünyaca ünlü bir düşünür olduğunu vurgulayarak “Onun yazdığı Kutadgu Bilig, günümüzde hala geçerliliğini koruyor.” ifadelerini kullandı.
Yusuf Has Hacib'in ömür boyu vatanına ve milletine hizmet ettiğini belirten Ceenbekov, ünlü düşünürün yazdığı kitabın bugün dünya edebiyatına büyük katkı sağladığının altını çizdi.
Ceenbekov, Türk dünyasında Yusuf Has Hacip yılı etkinlikleri çerçevesinde çok sayıda konferans ve anma etkinliklerin düzenlendiğini sözlerine ekledi.
Programa Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Farid Niyazov, Başbakan Yardımcısı Gülmira Kudayberdiyeva, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, bürokratlar, akademisyenler, büyükelçiler ve vatandaşlar katıldı.
Burana antik kentindeki programda geleneksel Kırgız çadırları kuruldu, büyük kazanlarda yemekler pişirildi.
Yusuf Has Hacib’in hayatı ile ilgili efsanelerden yola çıkarılarak hazırlanan tiyatro oyununda Yusuf Has Hacib’in bilgeliğini ve diplomasi becerisini kullanarak düşmanı şehrine saldırmaktan vazgeçirmeyi başarması canlandırıldı.
Orta Asya'da İslamiyeti kabul eden ilk Türk devleti olan Karahanlıların başkenti Balasagun’da 1016 yılında dünyaya gelen Yusuf Has Hacip, “mutluluk veren bilgi” anlamına gelen Kutadgu Bilig’i yazmıştı. Nasihatname olarak nitelendirilen Kutadgu Bilig’de içinde yetiştiği çevrenin ilmi ve felsefi birikimi hakkında çok önemli bilgiler veren Yusuf Has Hacip, 11. yüzyılda Türkçeyi bilim dili olarak etkili biçimde kullanmıştı. Yusuf Has Hacip, 1077'de Çin’in Kaşgar şehrinde vefat etmişti. (AA)