Yıldız, 102 yıl sonra açılıyor

Yıldız Sarayı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ziyarete açılacak. Tarihinde ilk kez restore edilen sarayda Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı ve Harem Dairesi gibi özel alanlar gezilecek.

İLK KEZ ZİYARETÇİ ALACAK

Osmanlı İmparatorluğu'nun son sarayı olan 1922'den beri kapalı olan Yıldız Sarayı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla müze olarak açılacak. Sultan III. Selim zamanında yaptırılan ve Sultan II. Abdülhamid zamanında devlet sarayı haline getirilen Saray'da Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı ve Harem Dairesi başta olmak üzere birçok yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.

PAZARTESİ GÜNLERİ KAPALI

Kültür Bakanlığı çatısı altında 1978'de hizmet veren kompleks, 2015'te Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Milli Saraylara 2018'de devredilen saray, aynı yıl restorasyona alındı. Yenilenme çalışmaları 5 yıl süren, Beşiktaş'ın Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, pazartesi dışında her gün ziyarete açık olacak.

MÜZE KARTLA GEZİLEBİLİR

Sarayın yaklaşık 102 yıldır ziyarete kapalı olduğunu belirten Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, "Milli Saraylara ait mekanlar ilk açıldığında belli bir süre ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Şu an burasıyla ilgili bir giriş ücreti tespit etmemiş durumdayız. Ama vatandaşlarımız için zaten her zaman bir müze kart kolaylığımız var" ifadelerini kullandı.

Avrupa ve Orta Doğu'nun en büyüklerinden olan kütüphane ilk defa tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.

Tarihte 'Hamid Bahçesi' olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki su yolu da ziyaret edilebilecek.

Yıldız Sarayı'nda 'Çit Kasrı' gibi birçok yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.