Yapay zekâ Anadolu'nun ezgilerini klibe dönüştürdü

Türk halk müziğinin geleneksel ezgileri dijital teknoloji ile buluştu. Usta sanatçılar tarafından icra edilen Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber türküsünün klibi yapay zekâ tarafından eseri ritmine göre Anadolu'nun masalsı atmosferini yansıtan görüntülerle üretildi.

Türk halk müziğinin geleneksel ezgileri dijital teknoloji ile buluştu. Geleneksel türkülerimizden "Ela özlerin Sevdiğim Dilber" türküsü yapay zekâ teknolojisiyle üretilen kliple müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Müzik ile teknolojiyi birleştiren bu çalışmada usta sanatçılar Muhlis Berberoğlu ve Burakhan Nur ile yapay zekâ girişimi Cerebrum Tech'in kurucusu Dr. Erdem Erkul bir araya geliyor.

ESERİN RİTMİNE GÖRE GÖRÜNTÜLER OLUŞTU

Berberoğlu'nun divan bağlama ve cura, Nur'un klarnet, Erkul'un ise kopuz ve dede sazı ile icra ettiği "Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber", dijital dönemin dinamikleriyle yeniden hayat bulurken, türkünün klibi yapay zekâ tarafından, eseri ritmine göre Anadolu'nun masalsı atmosferini yansıtan görüntülerle üretildi.

KÖKLÜ MÜZİK GELENEĞİNE YENİ BİR SOLUK

Geleneksel halk ezgilerini yansıtan tema, yapay zekâ algoritmalarıyla görselleştirilirken, yapay zekâ ritmin ve görsel anlatımın dilini farklı açılardan zenginleştiren bir işbirlikçi olarak devreye girdi. Tüm dijital platformlarda ve Kalan Müzik YouTube sayfasından izlenebilen klip, Kalan Müzik'in, Türk halk müziğinin yöresel hikâyelerini, duygularını ve değerlerini dijital çağda genç kuşaklara ulaştırmayı hedefleyen projesinin ilk adımını oluşturuyor. Proje ile Anadolu'nun köklü müzik geleneğine yeni bir soluk getirilmesi, sanat, müzik ve teknolojinin birleştiği bir kimlik oluşturulması amaçlanıyor.