Üstadı bütün olarak benimsiyor ve seviyoruz

Üstad'ın hayatını bir hedefe, bir ideale feda etmiş olmasından çıkaracağımız dersler var hiç kuşkusuz. Eser vermenin önem ve değerini de onun dünyasına/hayatına bakarak kavrayabiliriz.

İhsan Deniz

Bir şair, yazar, mütefekkir, dergici ve eylem adamı olarak Necip Fazıl Kısakürek, bu topraklarda 'tek başına varoluş' mücadelesi vermiş biridir. Büyük Doğu dergisi ve konferansları bu kapıya açılır. Hecede zirvedir. Bir Adam Yaratmak, Reis Bey gibi tiyatro verimleri yanında hemen her alanda sergilediği eserler büyük bir yazar ve mütefekkir olduğunun işaretini taşır öte yandan. Hayatına ve hayat algısına imrenmemek elde değil. Büyükler böyledir. Zaafları da dahil olmak üzere üstadı bir bütün olarak benimsiyor ve seviyoruz. Hayatını bir hedefe, bir ideale feda etmiş olmasından çıkaracağımız dersler var hiç kuşkusuz. Eser vermenin önem ve değerini de onun dünyasına/hayatına bakarak kavrayabiliriz.

İstanbul'dan bütün bir İslâm dünyası ve coğrafyasına bakmak/yönelmek, yaralara neşter atıp deşmek, çareler aramak ve çözüm üretmek gibi bir büyük davayı benimsemiş görünen Necip Fazıl Bey için, bunun bedelinin ne olacağının önemi yoktur. Maddî/manevî çileler çekilir, gelir geçer, hayat devam eder ve fakat ideal olandan herhangi bir sızmaya asla tahammül edilmez. Büyükler böyledir.