'Martin Scorsese' Sergisi New York City’e geldi!

Ünlü yönetmen Martin Scorsese'nin başta Raging Bull ve Taxi Driver olmak üzere tüm klasikleşmiş filmlerindeki objeler ve kişisel eşyaları, 11 Aralık 2016 - 23 Nisan 2017 tarihleri arasında New York City’deki The Museum of the Moving Image'da görülebilir.

1

Can Hakman / aksam.com.tr

İlki Berlin'deki Deutsche Kinemathek—Museum für Film und Fernsehen'de düzenlenen sergi İtalya, Fransa, Avustralya ve Belçika'dan sonra en sonunda sanatçının doğup büyüdüğü yer olan New York City'de! Museum of the Moving Image'daki Martin Scorsese sergisinde görülecek çok şey var. Efsane boksör Jake LaMotta'nın  hayatından esinlenilen Raging Bull (Kızgın Boğa) filminde Robert de Niro'nun kullandığı boks eldivenleri ve kemer, efsane Fransız yönetmen Jean Luc Godard'ın Scorsese'ye yazdığı mektup, sanatçının kendi hayatını anlattığı 1974 tarihli Italianamerican adlı belgeselde anne ve babasının oturduğu yemek masası ve sandalyeler...

Hiç şüphesiz sergilenen en etkileyici eşyalardan biri de yönetmenin henüz 11 yaşındayken epik film The Eternal City için çizdiği storyboard. Tüm bu objeler Taxi Driver, After Hours, The King of Comedy, GoodFellas,  The Aviator, The Departed gibi filmlerin ardındaki dahiyane düş gücünü de yakından tanımamızı sağlıyor.

Serginin küratörleri Kristina Jaspers ile Nils Warnecke, yönetmenin sergiyi, doğrusal biyografik bir hikaye anlatmaması şartıyla kabul ettiğini açıklıyorlar. Bu çok makul bir istek, çünkü Scorsese hala üretmeye, düşünmeye ve yaşamaya devam ediyor. Üstelik bugünlerde, Andrew Garfield ve Adam Driver'ın oynadığı 23 Aralık 2016'da gösterime girecek son filmi Silence'nin heyecanını yaşıyor. 

Bu yüzden sergi biyografik bir tur şeklinde değil de yönetmenin filmlerinde görülebilecek  kavramların kategorilere bölünmesiyle oluşturulmuş. ‘Yalnız Kahramanlar’, ‘Kardeşler’ ve ‘New York’ bunlardan bazıları…

600'den fazla eşyanın görücüye çıktığı sergi oluşturulurken Scorsese'nin arşivcisi Marianne Bower'ın kişisel koleksiyonundan ve Harry Ransom Center'da bulunan Robert de Niro Koleksiyonu ve Paul Schrader Koleksiyonu'ndan yardım alınmış.

Sergiyle eş zamanlı yürütülen ve 16-30 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan '21. Yüzyılda Martin Scorsese' adlı retrospektifte ise sanatçının  Gangs of New York, Shutter Island, The Departed, The Aviator, The Wolf of Wall Street ve Hugo filmlerini izleyebilirsiniz.