Uluslararası 1. Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali

1.Uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali 18-20 Aralık 2023 tarihleri arasında Diyarbakır'da düzenlenecek.

Binlerce yıldır Mezopotamya'yı besleyen, toprağa can, havaya ilham katan, pek çok medeniyete şahitlik eden Dicle nehri, bu kez sinema severleri buluşturuyor. 18-20 Aralık 2023 tarihleri arasında Diyarbakır'da 1.Uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali'nin ilki düzenleniyor. Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği (SAD)'nin düzenlediği festivalde, akademi ve sanat dünyasından önemli isimler bir araya geliyor.

Sinema Akademisyenlerinden Yeni Bir Nefes: Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği

Sinemaya gönül vermiş akademisyenlerden oluşan, sinema alanında nitelikli çalışmaları bulunan güçlü bir ekip tarafından, Nisan 2023'te kurulan Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği (SAD), "Sinema sanatının öğrenilmesi, yaygınlaşması ve gelişiminin sağlanması; sinema sanatının toplumsal işlevini gerçekleştirmesi, sinema alanında bilimsel araştırmaların yapılması; sinema alanında çalışanların dayanışma kültürüne katkı sunulması için uygun zemin oluşturulması; Türkiye kültür ve sanatının yurt dışında tanıtılması; diğer ülkelerdeki kültür ve sanat çalışmalarının, yurt içinde tanınmasına, izlenmesine katkı sağlanması" amaçlarını taşıyor. Sineakademi Derneği, öncelikli felsefesini ise "Toplumsal konularda duyarlı davranarak, bunlarla ilgili farkındalık oluşturacak sinema projeleri yapma ve destekleme; sinema alanı başta olmak üzere iletişim alanında kitap akademik dergi, sempozyum, çalıştay ve film festivalleri gibi organizasyonları gerçekleştirerek, ülkenin kültür sanat ortamına katkı sunma" şeklinde duyuruyor.

Kurucu Başkanlığını Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Akmeşe Demir'in üstlendiği derneğin kurucu üyeleri ise Türkiye'de faaliyet gösteren üniversitelerde aktif görev yapan ve sinema alanında çalışmaları olan çeşitli akademisyenlerden oluşuyor.

Sineakademi Derneğinin İlk Göz Ağrısı: 1. Uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali

I.Uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali ise Sineakademi Derneği'nin hayata geçirdiği ilk proje olarak öne çıkıyor. Belgesel ve kısa film alanında yarışmacıları nitelikli bir rekabete davet eden festival, sinema ve akademi dünyasından önemli isimleri bir araya getiriyor. Paydaşları arasında Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörlüğü bulunan festivalin, onur kurulunda ise Diyarbakır Valisi Ali İhsan SU, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARAKOÇ, İçişleri Bakanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Ergün YOLCU, İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri ŞAHİN yer alıyor.

Festivalin Başkanlığı'nı Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Doç. Dr. Zuhal AKMEŞE DEMİR, festival koordinatörlüğünü Doç. Dr. Özcan DEMİR, Festival Direktörlüğünü Öğr. Gör. Ahmet BİKİÇ, Saant Yönetmenliğini Dr. Öğretim Üyesi Sevim KARAALİOĞLU,Festival Danışmanlığı'nı Yaratıcı Yönetmen Esra KAYA, Festival Basın Danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Fahrünnisa KAZAN, Festival Yürütücülüğünü ise Öğr. Gör. Dr. Esma SANCAR ve Emre Güler üstleniyor.

Festivalin düzenleme kurulunda, Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Derya ÖCAL, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lale KABADAYI, Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, Fenerbahçe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Neşe KARS TAYANÇ, Batman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Pelin TAN, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şükran Güzin ILICAK AYDINALP, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serpil Kır Elitaş ve Doç.Dr. Türker ELİTAŞ, Üsküdar Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esennur SİRER, Batman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Eşref AKMEŞE, Kocaeli Üniversitesi'nden Doç.Dr. Mert GÜRER, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nursel BOLAT, Doç. Dr. Özcan DEMİR, Doç. Dr. Zuhal AKMEŞE DEMİR ve Doç. Dr. Özgür ALTINDAĞ, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem ARDA, Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serhat ERDEM, Çukurova Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Batu ANADOLU, Topkapı Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Cem YILDIRIM, Dicle Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Fahrünnisa KAZAN ve Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ferhat SÖNMEZ, İstanbul Arel Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Sinem TUNA, Dicle Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Burak KAZAN, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Öğr. Gör. Ahmet BİKİÇ ve Yaratıcı Yönetmen Esra KAYA, TV4 Kanal Koordinatörü Filiz ZENGİN ile Endüstriyel Girişim Platformu Başkanı/ İndex Group Bölge Müdürü Zülal KOÇ yer alıyor.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan akademisyenleri, sinema yönetmenlerini ve yazarlarını aynı platformda buluşturan Uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film Festivali, sinemaseverleri Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da buluşturarak nitelikli bir kültür ve sanat resitali sunuyor.