Turkuazın peşinde 40 yıl

İstediği turkuaz rengi elde edebilmek için dört sene uğraş verdi. Binlerce deneyden sonra ‘işte bu’ dedi.

Bedir ACAR

Böylece, kendine özel ‘turkuaz sırra’ erişen seramik sanatçısı Ahmet Nejat Birdevrim’in eserlerini görmek için güzel bir fırsat var elimizde. Birdevrim’in ‘Toprakla Yeşeren 40 Yıl’ sergisi, İstanbul Eminönü’ndeki Yeni Cami Hünkar Kasrı’nda sanatseverlerle buluştu. Hat, resim ve heykel sanatının birbiriyle kucaklaştığı sergide, Osmanlı-Selçuklu döneminden esinlenen eserler yer alıyor.  

62 yaşındaki sanatçı daha 21 yaşındayken tanışmış seramikle. ‘En büyük hocam, halamdı’ diyor. ‘Halam’ dediği isim, iki yıl evvel Hakk’ın rahmetine kavuşan büyük tezhip ve minyatür ustası Cahide Keskiner…

Seramik, su, ateş, hava ve toprak gibi dört hayati elementi bir araya getiren sanat... Teknik ve duygu aynı fırında kıvamını bulmak zorunda. 

Görsel çağda bir tabloya, bir renge bakıp geçiyoruz ancak sanatçı, istediği bir tonu yakalayabilmek için yıllarını veriyor.

Bu durum sanatçıyı endişelendiriyor mu?

Birdevrim’in cevabı: Anne eli değmiş bir sarmanın tadıyla makinede hazırlanmış sarmanın tadı aynı olur mu hiç?’’ 

ÂLEMLERE RAHMET’İN KONUSU ‘AİLE’ 

İstanbul’da Siyer Vakfı diye bir vakıf var. Siyer, anlam itibariyle Hz. Peygamberin hayatının hal tercümesi olarak da okunabilir. Söz konusu vakıf 6 yıldır kısa film yarışması düzenliyor. Adı ‘Alemlere Rahmet Kısa Film ve Senaryo Yarışması’. Yarışmanın amacı, iyiliği emreden, kötülükten sakındıran hikayeleri günümüz insanıyla buluşturmak. Bir anlamda Peygamberimizin örnek hayatına ayna tutacak filmler üretmek. Yarışmanın bu yılki teması, toplumların çekirdeğini oluşturan ‘aile’.

Samimiyet, güven, fedakarlık, paylaşmak, huzur ve mutluluğun adresi olarak aile kavramı üzerine söz söylemek, film çekmek isteyenlere duyurmuş olalım.

Yarışmanın toplamda 100 bin lira ödüllü ve son katılım tarihinin 31 Ekim olduğunu da hatırlatarak…

MEHMET AKİF BURSA’DA

Bursa Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Şair, Şiir, Şuur Mehmet Akif Ersoy’ adlı oyun 20-21-22 Şubat tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Tek perdelik oyun Feraizcizade Oda Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Murat Ozan’ın yönettiği oyunda kurtuluşa adanmış bir ömrün, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı anlatılıyor. Oyunda aydın, mebus, vaiz, dava adamı, İstiklal Marşı’nın yazarı Akif’in hayatına, dönemin Anadolu’suna seyahat etme imkanı var.