Türkiye'nin akademi ödülleri için geri sayım! İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan: Dünya çapında misyon kazanacak

2021 İlim Yayma Ödülleri için geri sayım başladı. İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, “Bu ödüllerin uluslararası hüviyet kazanması ve Türk bilim insanlarının dünyaya açılması için çalışıyoruz” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Türkiye'nin en saygın akademik ödülleri olma yolunda ilerleyen 2021 İlim Yayma Ödül töreni 19 Aralık'ta Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak. Yaklaşan tören öncesi Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, "İlim Yayma Ödülleri'ne aday olma ve aday gösterilme anlamında akademi dünyasının daha teşvik edilmesini istiyoruz. Öbür taraftan bu ödülün en önemli maksatlarından biri başarılı, parlak çocuklarımızın akademik kariyerlere özenmesini sağlamak" dedi. İlim Yayma Ödülleri'nin 10. yıl itibarıyla uluslararası hüviyet kazanmasını istediklerini belirten Erdoğan, "Ödüllerimizin gelişimi, uluslararası boyuta taşınması da vakfımızın misyonunun tam anlamıyla yerine gelmesini sağlamış olacak. Türkiye dışındaki Türk akademisyenler diye bir fikir açabiliriz şeklinde düşünüldü. Ümit ediyoruz ki bu kapıyı açtığımız zaman Türkiye dışındaki Türk akademisyenlerimizle ilgili de bir ekosistem mümkün olur. Tabii ki tersine beyin göçüyle ilgili de bir özen verici niteliği olduğunu düşünüyorum. Ödül alan akademisyenlerimizi ödülle destekliyoruz. Araştırma alanları kamuoyuna ne kadar mal olursa özendirici vasfı o kadar desteklenmiş olur."

Bilal Erdoğan, "2021'de ödül miktarlarımızı ikiye katladık. Büyük ödülü 600 bin lira, mühendislik, doğa, sosyal bilimler ve sağlık ödüllerimizi 200'er bin lira olarak tayin ettik" dedi.

ÇİFT DİLLİ ESER ÖNEMLİ

Yabancı dilin akademide önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, araştırma yapan akademisyenlerin hem yabancı dil hem de Türkçe olarak eser vermesinin önemli olduğunu kaydetti. Erdoğan, "İlim Yayma Vakfı olarak Fatih'teki yurdumuzda 320 lisans öğrencimiz, yaklaşık 50'nin üzerinde de lisansüstü ve doktora öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin çok erken dönemde yabancı dil ihtiyaçlarının giderilmesiyle ilgili İstanbul'da Sabahattin Zaim Üniversitesi'yle beraber bir çalışma yapıyoruz. Sadece İngilizce ile sınırlı değil, İngilizce ve Arapça başta olmak üzere araştırma gündemleri neyse, ne yönde çalışmak istiyorlarsa o yönde. Farsça, Almanca, Fransızca, hangi dilde öğrencinin ihtiyacı varsa biz çok çabuk dil eksikliklerinin giderilmesine yönelik destek veriyoruz" dedi.

İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün ise vakfın Türkiye genelinde 178 şubesi, 189 öğrenci yurdu, 67 eğitim merkeziyle eğitim ve öğretime devam ettiğini belirterek, "Temennimiz, ülkemiz adına yeni cevherlerin keşfi" dedi.

Programa İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan (ortada) ile RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, İlim Yayma Vakfı Akademik Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İdris Sarısoy (sağ 6) ile bazı davetliler katıldı.

KADIN BİLİM İNSANI BAŞVURUSU ARTTI

2021 İlim Yayma Ödülleri'ne 2021 yılı başvuru sürecinde, toplam 5 bin 021 kişi başvuru yaptı. Bunlar arasında 159 üniversite ve 34 diğer kurum ve kuruluştan 428'i kadın, 683'ü erkek olmak üzere toplam bin 111 başvuru tamamlandı. Başvurular arasında temel eser türlerinde; Deneysel Araştırma, Tez, Kitap, Makale, Patent, Uygulama ve Ürün Geliştirme yer aldı. İlim Yayma Akademik Danışma Kurulu Başkanı Prof. İdris Sarısoy da "2019'da 106 üniversiteden başvuru geldi, bugün 159 üniversite başvurdu. 2019'dan bugüne kadın bilim insanı başvuru oranında da artış oldu. Bu oran 2019'da yüzde 22 iken bugün yüzde 38'e çıktı. Bu gurur ve umut verici" dedi.