Toroslar'da Mekân, Akdeniz'de Zaman: 'Ben Akseki'yim'

Torosların üzerine kurulan Akseki’nin saklı kalmış öyküsü, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal’ın da katılımıyla Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde ''Toroslar'da Mekan, Akdeniz'de Zaman: Ben Akseki'yim'' sergisine taşındı.

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde yapılan etkinlikte konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,  "Kasımpaşa demek yarım Akseki demektir. Bu etkinlikte kültürünü anlatan çok güzel fotoğraflarla Akseki'yi burada ağırlamış olmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum" dedi.

“YENİ TÜRKİYE, UNUTTUĞU YERLERİNİ KEŞFEDECEĞİ BİR DÖNEME GİRECEK”

İnsanların artık ait oldukları toprakları keşfetmek istediğini söyleyen Başkan Demircan, "Anadolu'dan, doğudan gelenlerin hepsinin Avrupa'ya gitmek için mekân tuttukları bir yer Beyoğlu. Öte yandan Avrupa'dan doğuya gidenlerin de mekan tuttukları bir yerdir. Bir kültürler buluşması. Dolayısıyla bu mekânda her yere ait izler var. Farklı dinler, diller ve kültürlerle burası İstanbul'un özetidir. Türkiye giderek şehirleşti. Önce şehirlerimizi ihya etmemiz gerekiyor ama Anadolu kültürünün de bir hazine olduğunu unutmamamız lazım. Her yerde kendine ait güzellikleri var. Yeni Türkiye, unuttuğu yerlerini keşfedeceği bir döneme girecek." dedi.

“AKSEKİ, VAR OLDUĞUNDAN BERİ HEP İLKLERİ MEYDANA GETİRDİ”

Antalya'nın ilçesi Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal da, bir insanın hayatında yaşayabileceği en büyük mutluluğa sahip olduğunu belirterek, "Fotoğraf sanatçısı Attila Durak beyle Akseki'ye geldiğinden beri tanışıyoruz. İnanıyorum oraları severek, gönül gözüyle görerek fotoğrafladı ve sizler de bu şaheseri görmektesiniz. Akseki, var olduğundan beri hep ilkleri meydana getirmiştir. Bu fotoğraf sergisi ve kitabın Türkiye çapında hafızaları korumak adına bir ilk olacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Serginin Sanat Yönetmeni Attila Durak ise, yaklaşık 50 kişilik bir ekiple iki buçuk yıldır bilfiil çalıştıklarını ve 'Ben Akseki'yim' kitabında 41 akademisyenin makaleler yazıp, 24 fotoğraf sanatçısının fotoğraf çektiğini söyledi.

"BU ÇALILMA AKSEKİ’NİN HAFIZASININ BİR BAŞLANGICIDIR"

Akseki'ye yazılmış 576 sayfalık bir metnin olduğunu dile getiren Durak, "Bu çalışma Akseki'nin hafızasının bir başlangıcıdır. Daha önce hafızası yoktu. Çünkü yazılı değildi. Büyüklerimiz dilden dile aktarıyordu. Ama şu anda yemeğiyle, kültürüyle yazılı hale geldi. Biz bir şeyi bitirmedik, başlatıyoruz. Akseki bunu burada başlattı. Bu top ilerleyip büyümek zorunda. Bu kadar Aksekili buradaysa ve gönül veriyorsa biz bir kıvılcım başlattık demektir. Akseki'yi daha ileri götürecek çalışmalar yapılacağına inanıyorum." dedi

Akseki, çevre kültür bölgesi ve yaşam alanlarının 33 farklı başlıkta ele alındığı proje kapsamında 12 bin kilometre kat edilerek makaleler yazıldı, fotoğraflar çekildi.

Sergi, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde 10 Ocak 2016 tarihine kadar devam edecek.