'Taş Tepeler'de tarih yeniden yazılıyor

‘Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe' bölgesindeki 11 noktada daha yeni arkeolojik alanlar bulundu. 2024'e kadar sürecek kazılarla kurulacak 100 kilometrelik Taş Tepeler hattı ‘Neolitik Çağ'a ışık tutacak.

SERDAR SAĞLAM

Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünya üzerindeki ilk yerleşik yaşam ve sosyal topluluk örneklerine ev sahipliği yapan Şanlıurfa'daki Taş Tepeler'in tanıtımını yaptı. Göbeklitepe'deki hayvan ve insan figürleriyle T biçimli dikilitaşların Karahantepe'de de bulunduğu bildirildi. Eserlerin M.Ö. 8-9 binli yıllara ait olduğu belirtildi. Halen Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü olmak üzere 7 alanda sürdürülen arkeolojik kazıların sayısı ise 12'ye yükseltilecek.

3 boyutlu insan başı ve heykeller dikkat çekti.

JEO-RADAR'LA YENİ KEŞİFLER

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kazı noktalarını birbirine bağlayan 100 kilometrelik hat oluşturulup buna 'Taş Tepeler' adı verileceğini belirterek 5 yılda 5 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini söyledi.

Karahantepe'yi 2022'de ziyarete açamayı planladıklarını dile getiren Ersoy, Göbeklitepe'nin sadece tapınak merkezi olarak anılmasının doğru olmadığını vurguladı. Jeo-radar çalışmalarında çok önemli bulgulara rastladıklarını belirten Bakan Ersoy, "Göbeklitepe'de Karahantepe'deki gibi yerleşim yerleri olabilir" dedi.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK ARKEOLOJİK PROJE!

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, AKŞAM TV'ye yaptığı özel açıklamada şöyle konuştu: "Karahantepe'yi diğer tepelerle birlikte değerlendiğinizde farklı sonuçlar, farklı yorumlar çıkıyor. Göbeklitepe bile tek başına dünya arkeoloji tarihindeki kabulleri değiştirmişti. Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa'yı kapsayan uluslararası iş birliği çerçevesinde ise 8 ayrı üniversite ile 4 uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de projemize dahlettik. Buradaki çalışma dünyadaki en büyük ve kapsamlı arkeolojik projesi olarak tarihe geçecek."