Tarihin sıfır noktası Roma'ya taşındı

İtalya'nın başkenti Roma'nın dünyaca ünlü simge yapısı Kolezyum'da “Göbeklitepe: Kutsal Bir Mekanın Gizemi” adlı sergi açıldı. Sergi, 2 Mart 2025 tarihine kadar açık kalacak.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihin sıfır noktası Göbeklitepe Kolezyum'a taşındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği, İtalya Kültür Bakanlığı, Kolezyum ve Roma Forumu Arkeolojik Sahası Direktörlüğü ve Türk Hava Yolları'nın (THY) katkılarıyla "Göbeklitepe: Kutsal Bir Mekanın Gizemi" adlı sergi, ziyaretçilerle buluştu. İtalyan basını da serginin açılışına ilgi gösterdi. İtalya Temsilciler Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Mollicone de Ankara'da dün TUSAŞ'a yönelik gerçekleştirilen terör saldırısı karşısında komisyonu ve kendi adına en içten taziye dileklerini iletirken, terörün her türlüsünü kınadıklarını ifade etti. Konuşmalarının ardından Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Büyükelçi Gücük, Temsilciler Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Milletvekili Mollicone ve Kolezyum ve Roma Forumu Arkeolojik Sahası Direktörü Russo, serginin açılış kurdelesini kesti. 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı kabul edilen Göbeklitepe'deki 3 eserin taştan bire bir ölçülerdeki replikası ve Göbeklitepe Karşılama Merkezi'nde gösterilen filmlerin İtalyanca alt yazılı kısaltılmış versiyonu izlenime sunuldu. Russo, Kolezyum'a geçen yıl dünyanın dört bir yanından 12,5 milyon kişi tarafından ziyarete gelindiğini belirtti. Açılışta, Türk ve İtalyan mutfağından lezzetler ikram edildi. Sergi, 2 Mart 2025 tarihine kadar açık kalacak.

30 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Açılışta konuşan Bakan Yardımcısı Yazgı, şunları söyledi: "Tarihin sıfır noktası dediğimiz Göbeklitepe ve Roma'nın en önemli yapılarından bir tanesi. 30 bin kişinin gezdiği bu özel yerde, turistlere Göbeklitepe'nin ne kadar özel bir yer olduğunu göstermek için gerçekleştirdiğimiz güzel bir projede şimdi beraberiz."

UZAKDOĞU'DA SERGİLER PLANLIYORUZ

Taş Tepeler Projesi yürütücüsü Prof. Dr. Necmi Karul da sergiye ilişkin değerlendirmede bulundu: "Kuşkusuz dünyanın en çok ilgisini çeken yerlerden bir tanesi Kolezyum. Burada Göbeklitepe sergisinin olması bizim coğrafyamızdaki arkeolojik alanların dünyayla buluşması açısından önemli. Gelecek yıllarda Avrupa'nın başka kentlerinde, Uzakdoğu'da sergiler yapmayı planlıyoruz. Serginin tasarımı gerçekten başarılı."