Tarihi Büyüksaat’te ‘festival’ coşkusu

Adana’da onlarca yıl önce başlayan ve alışkanlık haline gelen bir buluşma, festivale dönüştü. 134 yıllık bir geçmişi olan ve aynı zamanda ‘Türkiye’deki en uzun saat kulesi’nde; tarihi ‘Büyük Saat’in bulunduğu çarşıda gerçekleşen ‘Rakı Festivali’, yasaklar nedeniyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak gerçekleştirildi.. Etini ve mangalını alan Büyüksaat’e; Kazancılar Çarşısı’na koştu.. ‘Dünya Rakı Günü’ kapsamında halkın kendi organize ettiği festival, yine binlerce kişiyi buluşturdu.

SONERKAN - ADANA

Adana’daki küçük bir buluşma önce geleneğe, ardından da görkemli bir festivale dönüştü.. Sınırları Adana ve Türkiye’yi de aşıp, dünyaya yayıldı.. Her yıl aralık ayının ikinci haftasında ‘Dünya Rakı Günü’ kapsamında organize edilen; ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’, konuklarını yine büyüleyici bir atmosferde ağırladı.. Herhangi bir organizasyon komitesinin bulunmadığı ve halkın kendi kendine düzenlediği festivalde eti ve mangalını alan Büyüksaat’e koştu; objektiflere de birbirinden renkli görüntüler yansıdı..

 
CİĞER İLE KAHVALTI
Adana’da onlarca yıl önce Kazancılar Çarşısı’nda kurulan; ‘Kuş Pazarı’na gelenler, sabahın ilk ışıklarıyla ‘ciğer kebap’ ile kahvaltı yaparken, onlara o dönem pavyondan çıkanlar da eşlik etti. Burada birkaç kadeh daha içip ciğer yiyenler, daha sonra Irmak Hamamı’na gider kese attırırdı. Sonraki yıllarda Kuş Pazarı bölgeden taşındı, bölgedeki pavyonlar da ardı ardına kapandı, ancak ciğerciler yerinde kaldı.
 
GELENEK FESTİVAL OLDU
Hal böyle olunca da ciğer kebap ve birkaç kadeh rakı alışkanlığı da bir geleneğe dönüştü. Küçük gruplar halinde tarihi Kazancılar Çarşısı’na gidenler, 2010 yılında bunu bir festivale dönüştürdü. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında yaşayan Adanalılar, ‘Adana’da Buluşalım’, ‘Dünya Rakı Günü’ ve ‘Rakı Festivali’ adı altında düzenlenen organizasyonlarla Adana’ya davet edildi.  
 
TARİHİ BÜYÜK SAAT’TE FESTİVAL
6 yıl önce hayata geçen ve her yıl aralık ayının ikinci haftası düzenlenen festival, sosyal medyada da büyük bir ilgi gördü. 3 bin kişiyle başlayan festival, kısa sürede yaygınlaştı ve geçtiğimiz yıl tam 20 bin kişi tarihi Kazancılar Çarşısı’na akın etti. Ancak festival alanı bununla da sınırlı kalmadı. ‘Türkiye’nin en uzun saat kulesi’ olan ve 134 yıllık tarihi Büyük Saat’in bulunduğu cadde ve bu caddeye çıkan sokaklar da festival alınan döndü.
 
‘YILBAŞI’NIN ŞENLİKLİ PROVASI
Adanalıların sahiplendiği bu özel gün, aynı zamanda yılbaşının şenlikli bir provası haline de geldi. Festival, geçtiğimiz yıl Adana Valiliği, ‘Dünya Rakı Festivali’ne izin vermedi. Bunun üzerine de festivalin ismi de; ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak değiştirildi. Eti ve mangalını alan festival alanına koştu. Kurulan mangallarda pişirilen etler, tarihi Büyük Saat’in eşsiz manzarasında yenilirken, katılımcılar davul zurna eşliğinde eğlendi.
 
HER SOKAKTA FESTİVAL VAR
Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyanın farklı ülkelerinden festival için Adana’ya gelenler, gönüllerince eğlenirken, ortaya da renkli görüntüler çıktı. Bölgedeki işletmeler de festival için kurdukları masaları günün anlam ve önemine uygun olarak donatıp, saz ekipleriyle adeta bir fasıl gecesi düzenledi. Başta Kazancılar Çarşısı olmak üzere Büyük Saat’e çıkan her cadde ve sokakta festival coşkusu yaşandı. Festival, sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.