Sinema caddeden AVM'ye taşındı

Türkiye genelinde sinema salonları ''Cadde sineması'' kavramından uzaklaşarak, alışveriş merkezlerine (AVM) kayarken, sinema salonlarının AVM’de yer alma oranı da yaklaşık yüzde 71'e ulaştı.

AA muhabirinin Rekabet Kurumunca hazırlanan Sinema Hizmetleri Sektör Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye’de son 10 yılda gösterime giren hem yerli hem de yabancı film sayısı düzenli bir artış seyri izlerken, yerli film yapımların sayısı bakımından Türkiye, Avrupa’da sekizinci sırayı aldı.

Yapım pazarı çoğunlukla düzensiz faaliyet gösteren çok sayıda küçük firmadan oluşurken, en çok izleyici çeken ilk altı yapım firmasının filmleri seyirci sayısının neredeyse yarısını elde etti. Son 10 yılda hem seyirci sayısı hem de elde edilen hasılat miktarında düzenli bir artış görüldü.

Türkiye'de kişi başına düşen bilet sayısı yaklaşık 0,8 olmasına rağmen, Avrupa ülkeleri arasında seyirci sayısı bakımından yedinci, hasılat bakımından ise sekizinci sırada yer aldı. Son 10 yılda perde/salon sayısında düzenli bir artış görülürken, Türkiye Avrupa’da en çok salona sahip yedinci ülke oldu.

Düzenli film gösteren 2 bin 188 sinema salonu bulunurken, bu salonların yarısına yakını (yaklaşık yüzde 45) İstanbul, Ankara ve İzmir'de yer aldı.

Seyirci yerli filmi tercih etti

Türkiye'de yerli filmler toplam seyirci sayısının yaklaşık yüzde 59'unu, sayısı yerliden çok daha fazla olmasına rağmen yabancı filmler ise yüzde 41’ini elde etti. Bu çerçeveden bakıldığında Türkiye, Avrupa'da en çok yerli film seyredilen ülke oldu.

Tüketici sinemayı AVM'de seyretmeyi tercih ediyor

Rapora göre, gösterim pazarında faaliyet gösteren teşebbüslere ilişkin bağımsız ve zincir sinema ayrımının yanı sıra bu teşebbüslere ait sinemaların bulunduğu lokasyona ilişkin, "Cadde sineması" ve "AVM sineması" şeklinde bir ayrım yapılıyor.

Tüketicilerin eğlence anlayışının değişmeye başladığı 2000'li yıllar ile Türkiye'de sinema salonları "Cadde sineması" kavramından uzaklaşarak AVM’lere yöneldi.

Ülke genelinde sayıları hızla artan AVM'lerde yer alan zincir sinema işletmelerinin çok salonlu yapılaşmaları ile 2013'te 2 bin 98 olan düzenli sinema filmi gösteren sinema salonu/perde sayısı, 2014 kasım ayı itibarıyla yaklaşık yüzde 4 artarak 2 bin 188’e çıktı. AA