Savaşın yaralarını sanatla sarıyorlar

Suriye'de Türkiye'nin özgürleştirdiği alanlarda yaşayan amatör oyuncular, ‘Zeytin Ağacı' isimli tiyatro oyununu Azez, Kahramanmaraş ve Mardin'de sahneledi.

LÜTFİ KAPLAN

Türkiye'nin terör unsurlarından arındırarak bölge halkına devrettiği Suriye'nin Azez kentinde hizmet veren Yunus Emre Enstitüsü, Suriyeliler için Türkçe öğretiminin yanı sıra çeşitli kültür-sanat faaliyetleri de gerçekleştiriyor. Zeytin Dalı Harekatı ile özgürleştirilen Azez'de, "Zeytin Ağacı" isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Enstitü'nün kursiyerlerinden oluşan oyuncular, sanatla adeta yaralarını da sardı.

KENDİLERİNİ OYNADILAR

Yönetmenliğini Mert Talat Dilekçioğlu'nun üstlendiği oyun, yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede hazırlandı. Dilekçioğlu, oyunla ilgili Akşam'a açıklama yaptı. Dilekçioğlu, özetle şunları söyledi: "Tiyatronun rehabilitasyon etkisini kullanmak istedim. Umutsuzluklarını tiyatro ile bir nebze umuda dönüştürmek istedim. Türkiye'yi çok büyük bir umut kapısı olarak görüyorlar. Savaş sahnelerinde değme sanatçılardan daha iyi performans gösterdiler, çünkü kendilerini oynadılar."

TEBESSÜM SADAKA

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise "Bizler tebessümün sadaka sayıldığı bir medeniyetin ortak çocuklarıyız. Savaş o kadar çok uzadı ki artık buna bir dur demek gerekiyor. Onun için biz Cumhurbaşkanlığımızın bize verdiği görev doğrultusunda 6 ay önce Azez'de kurduğumuz merkez aracılığıyla Türkiye ve Suriye arasında yeniden insani bağları kurmak ve sanat yoluyla barışı, esenliği yaygınlaştırmak istiyoruz."