Sakarya'nın yaylalarını keşfetmenin tam zamanı

Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerden doğaya kaçmak isteyenler için en ideal rotalardan biri Sakarya.

Dağları, ormanları, gölleri ve yaylalarıyla doğa severleri büyüleyen bir coğrafya. Bu yazıda havalar da ısınırken özellikle Sakarya'nın birbirinden güzel yaylalarını keşfetmenizi önereceğiz. Karagöl Yaylası en dikkat çekici yaylalardan birisi. Deniz seviyesinden 1200 metre yüksekte konumlanan yayladaki çukurlar ilkbaharda yağan yağmurlarla dolunca uzaktan göl gibi görünüyor. Yaylaya Karagöl denmesinin sebebi bu. Yayladaki ahşap evlerin mimarisi sizi hayran bırakacak. Bu evlerde konaklama imkanınız da var. Bolca aktivitenin düzenlendiği yaylada Roma döneminden kalan tarihi kalıntılar da size bekliyor.

YÜKSEK GÖLETLER HARİKA

Akyazı İlçesi'ne bağlı Acelle Yaylası'nda geniş ve iğne yapraklı ağaçlar bir arada bulunuyor. Yaylanın tam ortasından Enişte Deresi geçiyor. Derenin üzerinde halk tarafından 'büyük deniz' olarak adlandırılan yaklaşık 70 metre uzunluğunda bir su birikintisi bulunuyor. Güzel yürüyüş noktalarının olduğu yaylada gölet etrafında turlayıp fotoğraflar çekebilirsiniz. Bir doğa harikası diyebileceğimiz Çiğdem Yaylası ise Hendek sınırları içinde yer alıyor. Yaylada her yıl temmuzun ikinci haftasında şenlikler yapılıyor.

ŞENLİKLER TEMMUZDA

Sakarya'nın en yüksek noktası olan Keremali Dağı üzerinde ise Keremali Yaylası bulunuyor. Piknik ve yürüyüş için çıkabileceğiniz yaylada ayrıca bisiklet sürebilir, dağcılık, fotoğrafçılık gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Kampçılar yayladaki harika gölün kenarına çadırlarını kurabilir. Soğucak Yaylası da her yıl binlerce turist ağırlayan yerler arasında. Sapanca'ya 17 kilometre mesafedeki yaylaya ulaşım kolay. Burada da temmuz ayının ikinci haftasında şenlikler yapılıyor.

KAMPÇILAR SEVİNECEK

Şenlik zamanı yaylada, bisiklet ve at yarışları, kara kuşak güreş müsabakaları, folklor gösterileri ve konserler düzenleniyor. Ayrıca kamp yaparak harika anlar yaşayabileceğiniz İnönü Yaylası, 1722 metre yükseklikteki Dikmen Yaylası, harika bir plato görünümündeki Sultanpınar Yaylası, içindeki yayla evleri ve barakalarının yarattığı nostaljik atmosferle dikkat çeken Davlumbaz Yaylası, trekking tutkunları için harika bir seçim olan Kaymakam Suyu Yaylası gitmenizi tavsiye edebileceğimiz diğer harika yerler arasında.

EN ÜNLÜSÜ SAPANCA GÖLÜ

Fay hatlarının etkisiyle oluşan tektonik bir göl olan Sapanca Gölü, Adapazarı denilince akla ilk gelen yerler arasında. Her yıl on binlerce kuşa ev sahipliği yapan gölde, yaklaşık 80 civarında kuş türünün yer aldığı gözlemlenmiş. Gölde ulusal ve uluslararası sörf, yelken ve kürek yarışları yapılıyor. Göl çevresinde ise yürüyüş yapıp bisiklete binebilirsiniz. Göl çevresindeki Arifiye Ormanı kampçılar için oldukça elverişli.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK LONGOZ ORMANI

Doğa tutkunlarının güzel göller görmek istedikleri de muhakkak. Acarlar Longozu Türkiye'nin en büyük longoz ormanı olma özelliğiyle bu yerler arasında başı çekiyor. Longozda çok farklı endemik bitki ve hayvan çeşitleri yer alıyor. Göçmen kuşların yoğun olduğu bölgede dalgıçlar, ibisler, karabataklar, deniz ve balık kartalları, yaban ördekleri ve bataklık kuşları bulunuyor.

ŞELALEYE YÜRÜYÜŞ YAPMAK AYRI GÜZEL

6000 hektarlık dev bir alanı kapsayan Gala Gölü, balık çeşitliliği ve zengin florasıyla dikkat çekiyor. Doğa ile iç içe olabileceğiniz bir başka nokta olan gölde tepeli pelikan, bayağı aynak ve karabatak gibi kuş türlerini de gözlemleyebilirsiniz. Erikli Sahili'nin arkasında konumlanan Erikli Tuz Gölü de oldukça geniş olup çok çeşitli kuşlara ev sahipliği yapmakta. Gölün büyüleyici güzelliğine şahit olmanızı öneririz.