Sirbu yaptığı açıklamada, Türkiye'yi sevdiğini ve burada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu, CSO ile sahne alacak olmanın kendisi için büyük şans olarak değerlendirdiğini belirtti.
Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen konserde yer alacağına işaret eden Sirbu, Dünya Kadınlar Günü'nün yılda bir kez kutlandığını, bu nedenle kadınların bu günü çalışmadan kutlamaları gerektiğini söyledi.
"Osmanlı mirasına sahip Türkiye ile Romanya'nın müzik anlayışı benziyor"
Sirbu, "Türkiye'deki klasik müzik anlayışı ve toplumun müziğe ilgisi ile Romanya'daki klasik müzik algısı birbirine benziyor" ifadesini kullandı.
Benzerliğin nedeninin Türkiye'nin Osmanlı mirasından kaynaklandığı görüşünü dile getiren Sirbu, "Türkiye, Osmanlı mirası taşıdığı için Romanya ve Türkiye'nin klasik müzik anlayışı birbirine benziyor" şeklinde konuştu.
Sirbu, küçük yaşlardan itibaren müzikle uğraştığını, annesi, babası ve kardeşinin de müzisyen olduğunu söyledi. Çocukluğundan beri müzikle iç içe bir hayat sürdüğünü anlatan Sirbu, gençliğinde astronomiyle ilgilendiğini, matematiğinin iyi olduğunu fakat müziği çok sevdiği için müzisyen olmayı tercih ettiğini kaydetti.
Öğrencisi ile aynı sahnede
Keman sanatçısı Nurperi Yücesoy ile aynı sahneyi paylaşacak Sirbu, öğrencisi ile konser verecek olmasından gururlandığını ifade etti.
Almanya'da yüksek lisans için gittiği Leipzig Müzik ve Tiyatro Yüksek Okulu'nda, Prof. Mariana Sirbu'nun öğrencisi olan ve Haziran 2012'de eğitimini tamamlayan Yücesoy da anlamlı bir günde, hocasıyla aynı sahneyi paylaşacağı için onur ve sevinç duyduğunu kaydetti.
CSO'da çalışmanın da gurur verici olduğunu belirten Yücesoy, "Dünya kadınlar haftasında sahneye çıkacağız. Bu mutluluk verici. Dünyanın birçok orkestrasında kadınlar çok az. Ama bizim orkestramızın hemen hemen yarısı kadın" dedi.
Mariana Sirbu
Romanya'da doğan Mariana Sirbu, ilk müzik derslerini ailesinden aldı. Prof. Stefan Gheorghiu rehberliğinde
Romen sanatçı, erken yaşta başlayan müzik kariyeri boyunca dünyanın birçok yerinde konsere çıktı. Çok sayıda uluslararası ödülün de sahibi olan sanatçı, New York Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni Orkestrası gibi dünyanın birçok yerinde keman sanatçısı olarak solo konserler verdi.
Sirbu, 2002 yılından beri Leipzig Müzik ve Tiyatro Yüksek Okulu'nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
11 Mart'ta ODTÜ'de müzikseverlerle buluşacaklar
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde şef Antonio Pirolli yönetiminde düzenlenecek konserle 11 Mart'ta müzikseverlerle buluşacak. Konserde, Johann Sebastian Bach'ın "İki Keman Konçertosu BWV.1043 re minör", Pablo de Sarasate'nin "Navarra Op.33", Manuel de Falla'nın "Üç Köşeli Şapka Süiti No.2" ve Ottorino Respighi'nin "Saba Melikesi Belkıs" isimli eserler seslendirilecek." (AA)