Prens François'nın 'Pera Yangını' eseri kraliyet dışına çıktı

1800’lü yılları yansıtan ‘Pera’ resimleri arasında en ilginç hikayeye sahip olan eserlerden biri olan ‘Pera Yangını’ Fransa’nın ünlü müzayede evi Sotheby’s tarafından satıldı.

1

Alem.com.tr'den Orkun Bulut'un haberine göre; 15 bin Euro’dan açık arttırmaya çıkan eser, ismini açıklamayan bir alıcı tarafından sadece 27.500 Euro’ya ( 86 bin lira) satın alındı.Fransa Kraliyet ailesine ait bu resim yaklaşık 200 yıl sonra ilk kez hanedan dışına çıktı. Resmin önemli olmasını bir diğer sebebi ise, Fransa Kralı Louis Philippe’in oğlu Prens François d’Orleans tarafından resmedilmesiydi.

 

PRENS FRANÇOIS’NIN 'INCENDIE DE PERA A CONSTANTINOPLE' ESERİ

Bu eserin ortaya çıkış hikayesi ise film senaryolarını aratmıyor. Babası henüz kral olmadan önce bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyarete gelen François şehirde başlayan yangını görünce mürettebatıyla birlikte söndürme çalışmalarına katılıyor. Yangının söndürülmesinde ise bu yardımın büyük etkeni olduğu belirtiliyor. Bu hummalı çalışma sırasında Prens boş bir tuvali önüne koyup bu anları resmediyor. Eserde, Türk Halkı ve Perensin mürettebatının yangını birlikte söndürme mücadelesine vurgu yapılıyor.