Plaja inmeden antik kentlere uğrayın

Aşılanmanın hızlanması ve normalleşmeyle birlikte tatil planlarını yapanlar artık tarihi yerleri yeniden planlarına dahil edebilir.

Bu yazımızda Akdeniz'in önemli ve plajlara yakın antik kentlerini tanıtmak istiyoruz. Böylece yolunuzun üstünde ya da gittiğiniz bölgede olan bir antik kenti de ziyaret edebilirsiniz. Ya da başlı başına bir turu antik kentlere düzenleyebilirsiniz.

ANTALYA TARİH DOLU

Antalya plajları ve güneşinin yanında tarihiyle de önemli bir kentimiz. Bir ya da iki gününüzü tarihi yerleri ziyaret etmeye ayırmanızı öneriyoruz. Aksu ilçesinde yer alan ve Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma döneminin izlerini taşıyan Perge Antik Kenti, turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Döşemealtı ilçesinde yer alan ve güçlü savunmasıyla Büyük İskender'in alamadığı şehir olarak tarihe adını yazdıran Termessos Antik Kenti de çok özel yapılar, endemik bitkiler ve yaban hayatıyla ziyaretçilerine başka bir dünyanın kapısını açıyor.

BÜYÜK İSKENDER KUŞATMIŞTI

Antik Likya Birliği'nin oy hakkına sahip 16 şehrinden biri olan Patara ise Büyük İskender'in kuşattığı kentler arasında yer alıyor. Romalılar döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Patara'nın, Bizans döneminde de önemini sürdürmesi dikkati çekiyor. Patara Plajı, tarihi ve kültürel mirasıyla ziyaretçilerine muhteşem bir deneyim sunuyor. Kentin kazı çalışmaları Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından sürdürülüyor. Antalya'nın Demre ilçe merkezi ve civarında yer alan Myra Antik Kenti adını üzerine kurulduğu ovadan alıyor. Demre Çayı batısındaki ulaşıma elverişli kanal ile şehrin denizle bağlantısı sağlanırken kanalın diğer yanında yer alan Andriake Limanı'ndan da deniz ulaşımı ve ticareti yürütüldü. Özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlü Myra'da, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışmaları aktif olarak sürdürülüyor. Demre ilçesinde Çayağzı mevkiinde yer alan Andriake, Myra'nın Limanı ve civarındaki yerleşim olarak biliniyor. Milattan Önce 200 yıllarında Andriakos Nehri'nin ağzında Andriake isimli bir şehrin olduğu ve Milattan Önce 197'de 3. Antiokhos'un, Antiokheiadan çıkarak, Ptolemaioslar'ın elinde bulunan yerleri alarak, filosuyla Andriake'ye geldiği rivayet ediliyor.

M.Ö. 7. YÜZYILDA KURULAN PHASELİS

Antalya'nın Kemer ilçesi Tekirova beldesinde yer alan ve Milattan Önce 7'nci yüzyılda kurulan Phaselis Antik Kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis'in ticari liman hüviyetini vurgular nitelikteki özellikleri arasında yer alıyor.

EGE VE AKDENİZ'İ BİRLEŞTİREN ANTİK KENT: KNİDOS

Ege ve Akdeniz'in birleştiği yerde özel konumu, geçmişte birçok ünlü bilim insanına ev sahipliği yapmasıyla ünlenen 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti, çeşitli çalışmalarla ayağa kaldırılıyor. Aynı zamanda bir liman kenti olan Knidos'ta kazı çalışmaları Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı tarafından yürütülüyor. Kentte kilise, tiyatro, liman caddesi ve sütunlar dikkati çekiyor.

XHANTOS UNESCO LİSTESİNE ALINDI

Serik ilçesine bağlı Belkıs Köyü'nde yer alan, antik tiyatrosuyla meşhur Aspendos Antik Kenti, tarihi yapıları dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi alanlar arasında yer alıyor. Fethiye-Kaş karayolunda, Fethiye'ye 46 kilometre uzaklıktaki Kınık beldesinde yer alan Xhantos ise Eşen Çayı kenarındaki iki tepe üzerinde kuruldu. Likya Birliği'nin idari merkezi olarak bilinen Xanthos ören yeri Likya uygarlığının özgünlüğü ve kazılarda elde edilen buluntuların önemi dolayısıyla UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne dahil edilmişti.