Pırıl Sayıların Gizemi filminden Fuat Sezgin'e selam

TRT Çocuk'un sevilen çizgi dizilerinden biri olan Pırıl, ilk sinema filmiyle çocuklarla buluşacak. İslam bilim ve teknoloji tarihi araştırmaları yapan, dünyanın önde gelen bilim insanlarından Fuat Sezgin'e de selam gönderen Pırıl Sayıların Gizemi animasyon filmi, 4 Ekim'de vizyonda.

MERVE YILMAZ ORUÇ

MERVE YILMAZ ORUÇ

TRT Çocuk'un sevilen çizgi dizilerinden biri olan Pırıl, ilk sinema filmiyle beyazperdede küçük dostlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. TRT ortak yapımı Pırıl Sayıların Gizemi animasyon filmi, 4 Ekim'de vizyona giriyor. Günlük yaşamda birçok şeyin temelinde bulunan matematiğin kaybolmasıyla ortaya çıkan sorunları eğlenceli ve aksiyon dolu bir dille anlatan film, 3D animasyon tekniği kullanılarak hazırlandı. Filmin yönetmenliğini Fatih Bezirgan, yapımcılığını Ali Sacihan üstlenirken senaryosu İshak Tekgül tarafından kaleme alındı.

SAYILARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA NASIL OLURDU?

Sayılar olmadan dünyanın nasıl bir kaosa sürükleneceğini etkileyici bir şekilde gösteren Pırıl: Sayıların Gizemi, bu konuda yapılmış ilk film olma niteliği taşıyor.

Filmin konusu şöyle: Gökyüzünde daha önce eşi benzeri görülmeyen bir bulut ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine sayılar sırasıyla yok olur. Çocuklukta yaşadığı travmanın intikamını almaya çalışan İlhan, yanına aldığı Biliş ile birlikte sayıları yok etmektedir. Sayılar silindikçe her şey bozulmaya başlar ve gündelik yaşam durma noktasına gelir. Pırıl ve arkadaşları sorunun çözümü için nefes kesen bir maceraya atılırlar. Bununla beraber büyük problemlerin temelinde dört işlem matematiğini bulurlar ve dünyayı kaostan kurtarmak için yine matematiği kullanırlar. Film, "Sayıların olmadığı bir dünya nasıl olurdu?" sorusunu hem düşündürüyor hem de izleyicilere bolca kahkaha sunuyor.

Filmin en güzel taraflarından biri ise bilim insanı Prof. Dr. Fuat Sezgin'e selam göndermesi. Çocuklar problemi çözmek için Fuat Sezgin'in kitaplarına ve kütüphanesine gidiyor. Çocukların bir animasyonda bu isimle tanışması oldukça güzel bir detaydı.

GÜNLÜK HAYATLA MATEMATİK ARASINDA BAĞ KURACAKLAR

Geçtiğimiz günlerde galası da yapılan filmle ilgili konuşan TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, filmin çok güçlü bir hikâyesi olduğunu söyleyerek, "Matematiğin sadece ders kitaplarında değil yaşamımızda olduğunu çocuklarımıza anlattığımız, çocuklarımızın matematiği daha da seveceği bir film." dedi. Filmin yapımcısı Ali Sacihan ise çocukların matematik ile günlük yaşam arasında bağlantı kurabilecekleri bir filme imza attıklarını belirtti. Senarist İshak Tekgül ise Pırıl'ın çocuklara matematiği sevdiren bir animasyon dizi olarak nam saldığını, filmde de bu misyondan geri adım atmadıklarını söyleyerek, filmde dört işlemin aslında sosyal hayatı nasıl etkilediğini, matematik olmadan bir yaşam yaşanamayacağını çocuklara göstereceklerini dile getirdi.