Pandemide hibrit yayıncı buluşması

Bu yıl 6. kez düzenlenecek olan İstanbul Publishing Fellowship'e 170'i yabancı, 130'u yerli olmak üzere 300 yayıncı katılacak. Odak ülkenin Azerbaycan olarak belirlendiği etkinliğin en önemli yeniliği ‘İstanbul Telif Ödülleri'.

Dünya yayıncılarını 6. kez İstanbul'da buluşturacak olan İstanbul Publishing Fellowship (Uluslararası İstanbul Yayımcı Profesyonel Buluşmaları) bu yıl bir dizi yenilikle geliyor. Pandemi koşulları sebebiyle görüşmelerin bir kısmının yüz yüze bir kısmının ise online olarak hibrit bir yapıda gerçekleştirileceği organizasyon, 9-10-11 Mart 2021 tarihlerinde düzenlenecek.

DİJİTALE GEÇİŞ SÜRECİ

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile yürütülen Basın Yayın Birliği, İstanbul Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası'nın katkı sunduğu projede bu yıl, yayın dünyasında yaşanan son gelişmeler, pandemi sürecinde yayıncılığın seyri, dijitale geçiş, online kitap satış modelleri, Türk edebiyatının dünya genelindeki yayılışı, dünya edebiyatındaki yeni telifler ve uluslararası pazarlarda bulduğu karşılıklar, iptal edilen uluslararası kitap fuarlarının online fuar tecrübeleri gibi konular ele alınacak.

ODAK ÜLKE AZERBAYCAN

İstanbul Publishing Fellowship'e bu yıl 170'i yabancı 130'u yerli olmak üzere 300 yayımcı katılacak. Yurtdışından 90'ı aşkın katılımcı İstanbul'da yüz yüze görüşmeler için bulunacak, 80 kadar yayımcı ise organizasyona 'online' bir şekilde iştirak edecek. Yüz yüze görüşmek isteyenler için randevu sistemi 15 Şubat'ta başlayacak. 2021 organizasyonunun getirdiği en büyük yenilik bir ülkenin yayıncılığının ve edebiyatının merkeze alınarak tematik bir şekilde işleneceği 'odak ülke' çalışması. Türkçenin köklü dil yapısına vurgu ve bu dile uluslararası bir ilgi uyandırma amacıyla bu yıl İstanbul Publishing Fellowship'in 'odak ülke'si Azerbaycan olarak belirlendi. Organizasyon çerçevesinde Azerbaycan yayıncılığı ve edebiyatı merkeze alınarak gerçekleştirilecek olan etkinlikler iki ülke arasında yayıncılık bağlarının güçlendirilmesi temelinde şekillenecek.

İSTANBUL TELİF ÖDÜLLERİ

Organizasyon kapsamında bu yıl ilk kez yapılacak bir diğer uygulama da yayıncılık dünyasında etkili görülen kurumlara verilecek olan İstanbul Telif Ödülleri. Türkçeden yabancı dillere telif alışverişini teşvik ederek sektörün gelişimine, kültürel işbirliğine ve tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla verilecek ödüllerde sıralamaya giren ilk üç yayınevi arasından birinciye 10 bin, ikinciye 6 bin, üçüncüye ise 4 bin dolar değerinde telif alışverişinde kullanılacak çek verilecek. Bunların dışanda ayrıca 'İstanbul Ticaret Odası Özel Ödülü' sahibini bulacak. Yurtdışından yayınevleri ödüle başvurmak için; http://copyrightawards.istanbul/ adresinden başvuruda bulunabilecekler. Başvurular, 19 Şubat'a kadar devam edecek. 2 Mart tarihinde ise kazanan yayınevleri açıklanacak.